Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Pe ce cheltuie românii banii ECONOMISIŢI la alimente

bani monede

Veniturile lunare ale unei familii din România au crescut cu aproape 15 procente între anul 2013 și anul 2016 de la 2.559 lei la 2.945 lei, potrivit rezultatelor Anchetei bugetelor de familie întreprinsă de INS.


content-image

Cea mai mare creştere a veniturilor pe parcursul ultimilor patru ani s-a consemnat în familiile de salariaţi, urmate de cele de şomeri. Mai exact, la nivelul veniturilor pe persoană, familiile de salariați au înregistrat în 2016 cele mai mari sume: 1.410 lei/persoană, urmate de cele de pensionari (999 lei), agricultori (632 lei) și șomeri (584 lei).

Imaginea evoluţiei nu ar fi însă completă şi fără o evoluţie a sumelor cheltuite. În timp ce salariaţii, şomerii, dar şi pensionarii înregistrează creşteri ale cheltuielilor de la an la an, agricultorii au fost, în 2016, mai cumpătaţi.

content-image

Pe ce au cheltuit, însă, românii banii pe care i-au economisit? Este o întrebare la care au încercat să răspundă şi cei de la cursdeguvernare.ro. Potrivit unei analize, cheltuielile totale arată o scădere consistentă a ponderii costurilor cu alimente şi băuturi nealcoolice.

content-image

Banii din bugetul unei familii s-au dus în principal spre îmbrăcăminte şi încălţăminte (+1,3%). Trei alte categorii de cheltuieli au preluat câte 0,9% din poderea totală: "Locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili", "Mobilier, dotarea și întreținerea locuinței" şi "Diverse produse și servicii". Ele au fost urmate de comunicaţii (+0,5%) şi transport (+0,2%).

Analiza are însă şi aspecte negative: în 2016, românii au cheltuit însă cu 8 procente mai mult pe băuturi alcoolice şi tutun. De asemenea, datele relevă şi faptul că interesul pentru educaţie a SCĂZUT periodic în ultimii 4 ani, atingând 0,4 procente.

Citeşte şi:  Amenzile şi controalele ANAF de care firmele POT SCĂPA – LISTĂ.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.