DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiză: PIB-ul SUA a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv în T1, cu o rată trimestrială de 6,4%

Coface--Romania-va-inregistra-o-crestere-economica-de-1-1-5--in-2012

PIB-ul SUA a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv în T1, cu o rată trimestrială anualizată în accelerare la 6,4%, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Departamentul Comerțului din Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari în 2020) a publicat joi primele estimări cu privire la dinamica economiei în primul trimestru al anului curent, potrivit mediafax.ro.

Datele indică revenirea pe creștere a ritmului anual la început de 2021, pe fondul redinamizării investițiilor productive, evoluție susținută de campania de vaccinare, mix-ul relaxat de politici economice în implementare și efectul bază.

Se evidențiază majorarea investițiilor productive cu un ritm trimestrial anualizat de 10,1%.

Totodată, consumul privat (principala componentă a PIB) a urcat cu o dinamică trimestrială anualizată în accelerare la 10,7% în T1.

De asemenea, consumul guvernamental s-a redinamizat în T1: avans cu o rată trimestrială anualizat de 6,3%, pe fondul politicilor fiscal-bugetare implementate pentru susținerea relansării economice.

Pe de altă parte, variația stocurilor a avut o contribuție nefavorabilă la dinamica economiei în primele trei luni din 2021, -2,64 puncte procentuale.

Totodată, contribuție nefavorabilă la ritmul economiei din T1 a avut și exportul net, -0,87 puncte procentuale, pe fondul scăderii exporturilor și creșterii importurilor, cu ritmuri trimestriale anualizate de 1,1%, respectiv 5,7%.

Dinamica anuală a economiei a revenit în teritoriu pozitiv în T1, 0,4%, cel mai bun ritm din T4 2019.

Această evoluție a fost determinată de redinamizarea investițiilor productive (avans cu 5% an/an, maximul din T3 2018) cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Majorarea investițiilor productive a fost susținută de campania de vaccinare și de mix-ul relaxat de politici economice în implementare.

Consumul privat (principala componentă a PIB) a crescut cu 1,6% an/an (după ajustarea pe parcursul a trei trimestre consecutiv, în contextul pandemiei), evoluție susținută de politicile fiscal-bugetare și de venituri și de redeschiderea graduală a economiei pe măsura campaniei de vaccinare.

De asemenea, consumul guvernamental s-a majorat pentru al doilea trimestru consecutiv în T1 2021, cu un ritm anual în accelerare la 4,8%.

La nivelul cererii externe nete se observă creșterea exporturilor cu 0,7% an/an, ritm inferior dinamicii importurilor, de 5% an/an.

Cele mai recente evoluții ale indicatorilor macro-financiari confirmă intrarea într-un nou ciclu economic și exprimă premise favorabile pentru dinamica economiei reale pe termen scurt și mediu. Se menționează în acest context creșterea diferențialului de rată de dobândă (10 ani – 3 luni) spre maximul din ultimii patru ani.

Conform celor mai recente prognoze disponibile pe Bloomberg PIB-ul SUA s-ar putea majora cu 6,2% an/an în 2021, 4% an/an în 2022 și 2,4% an/an în 2023. Această perspectivă este susținută de premisele favorabile pentru investițiile productive, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB: dinamici medii anuale de peste 11% în 2021, 5,3% în 2022 și 3,4% în 2023. Redinamizarea investițiilor productive va avea impact pozitiv la nivelul pieței forței de muncă. Astfel, conform Bloomberg rata medie anuală a șomajului s-ar putea diminua de la 8,1% în 2020 la 5.5% în 2021, 4,3% în 2022, respectiv 3,8% în 2023. Pentru consumul privat (principala componentă a PIB) prognozele Bloomberg indică perspective de crește cu ritmuri medii anuale de 6,8% în 2021, 4,3% în 2022, respectiv 2,5% în 2023. Prognozele publicate de Fondul Monetar Internațional (FMI) la începutul lunii aprilie indică perspectiva creșterii economiei americane cu ritmuri anuale de 6,4% în 2021, respectiv 3,5% în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.