Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: PSD a omorât dezbaterea publică despre grațiere

www.radiocluj.ro
bani catuse

Tema grațierii împarte România în două. Demersul PSD a stârnit dezbateri, a creat o polarizare și a dus la poziționarea taberelor politice, ajungându-se din nou la două blocuri: PSD/ ALDE pentru și Iohannis/ PNL/ USR împotrivă.

Modul în care a procedat PSD, adoptarea pe furiș, fără dezbatere publică, proiectul în sine care pare a fi făcut pentru Dragnea (grațierea pedepselor cu suspendare) a activat acea parte din electorat sensibil la această temă.

Din păcate, s-a pierdut un moment în care se putea discuta fără patimă despre niște adevăruri. Dacă PSD nu grăbea acest demers, dacă se crea o dezbatere serioasă, poate astăzi priveam această temă și din alte unghiuri de abordare. Într-adevăr, al doilea dosar al lui Dragnea este factorul presant. Într-un timp foarte scurt, liderul PSD poate primi o nouă pedeapsă penală și atunci pierde absolut tot. Există acest risc. Dosarul penal pe care îl are acum se poate finaliza cu orice sentință.

În acest moment la nivelul clasei politice, la nivelul partidelor dar și la nivelul militanților, activiștilor politic există două moduri de abordare total diferite. Fiecare considera și afirmă că are dreptate.

PSD susține că SRI și DNA influențează cu ajutorul dosarelor viața politică și deciziile politicienilor. Se creează senzația că România este o țară condusă în mod nedemocratic de către servicii.

Iohannis, PNL, USR susțin în continuare justiția, structurile de forță afirmând răspicat că nu există influențe în actul de justiție.

Două direcții total opuse. Există însă niște adevăruri asupra cărora uneori ne aplecăm prea puțin.

  • dosare deschise după mult timp. S-a creat senzația că sunt deschise la comandă, pentru a scoate din joc oameni politici.
  • structurile de combatere a corupției nu au acționat la momentul potrivit și în consecință s-au putut înfăptui fapte penale, s-au creat prejudicii, s-a ajuns la crearea percepției că atunci s-au închis ochii, iar acum actul de justiție pare o răzbunare ( Microsoft, ANRP)
  • dezvăluirile lui Ghiță și retragerea lui Coldea. Acest episod a creat imaginea că SRI s-a implicat în acte ilegale. Fără a fi un susținător al lui Ghiță, fără a crede tot ce debitează acesta, faptul că sunt elemente care arată o relație total nepotrivită între serviciu și urmăritul penal contribuie la crearea percepției pe care vrea să o formeze PSD.
  • apariția unor dosare penale în momente ca cel de la adoptarea legilor-Big Brother- dosarul lui Greblă.
  • dosare privind finanțarea campaniilor electorale. Toate partidele acționau la fel, era cunoscut faptul că din cauza legii și datorită jocului politic, toate partidele încercau să facă rost de fonduri de campanie prin orice mijloc.

La toate aceste lucruri, adăugați faptul că România a fost într-o tranziție permanentă către sistemul democratic. De la comunism la perioada Iliescu, când mentalitatea era : clasa politică este de neatins. Perioada imediat următoare când primii îmbogățiți își doresc să controleze totul, să aibă acces la decizia politică, decizia economică și așa ajungem la epoca în care SRI era controlat de Vântu, PNA făcea dosare controlorilor de tren. Urmează perioada Băsescu, SRI este smuls din mâna oligarhilor, se întărește, ajunge un aparat al statului, dar nu apare partea de echilibru. Controlul asupra acestuia nu există. Da, apare fenomenul în care SRI poate face ce vrea dar iată că apar și erori precum Ghiță. DNA are activitatea sa dar depinde foarte mult de informațiile primite de la SRI. Se ajunge la o echipă de temut. Apare lupta între forțele economice mari-Patriciu, Vantu, Voiculescu și sistemul. Mijloacele de propagandă sunt puternice, influențează, creează percepții. În vremea aceea, SRI și DNA erau apărați de PDL și fostul președinte. Din această poziționare, apare percepția unui sistem autoritar creat de Băsescu și care urmărește lichidarea adversarilor politici.

Mecanismul MCV, să zicem acel barometru real al stării de fapt, este privit ca instrument politic.

Toate acestea au format percepția actului de justiție ghidat. S-a creat o stare de război. PSD și televiziunile de casă au speculat paranoia din vremea lui Ceaușescu-toți avem telefoanele ascultate. Azi exista aceeași paranoia.

În tot acest război au existat și victime colaterale. Oameni închiși în arest preventiv și care au fost achitați. În același timp, în masa celor care susțin DNA s-a creat percepția chiar în cazul unor dosare penale prost făcute că „DNA nu a luat niciun nevinovat”

 

Acesta este tabloul.

Și acum, revenind la tema grațierii, poate că dacă am pleca de la principiul „decât un nevinovat în pușcărie, mai bine o sută de vinovați liberi” dacă am face o evaluare corectă și am vedea că ce s-a întâmplat în ultimii ani este rodul unei tranziții de la epoca în care aceste noțiuni nu existau-comunism, la epoca democrației, poate am putea discuta altfel despre grațiere. Știm cu toții că există doctori care primesc bani, funcționari care iau mită, politicieni care dau tunuri. Nu putem să ne ascundem de aceste lucruri și toate acestea nu sunt de ieri, de azi, sunt de zeci de ani.

Dacă am privi spre viitor și am vrea o societate mai unită, cu o clasă politică responsabilă, poate am încerca să găsim soluții și să încercă să eliminăm cauzele, suspiciunile care țin o națiune dezbinată.

Ca să ajungem într-o țară care să poată prospera avem nevoie de:

  • lideri politici responsabili și onești. Avem nevoie de oameni care își doresc să facă politică fără să se teamă de serviciile secrete.
  • avem nevoie de încredere în instituțiile statului. Și în SRI și în DNA.
  • avem nevoie de un mediu de afaceri care să nu fie obligat să dea șpaga pentru a lua un contract, care să nu fie sufocat de legislație, să nu se teamă de un Ghiță care monopolizează un întreg sistem.
  • avem nevoie de funcționari publici care să poată trăi din salariu și să nu ajungă în ipostaza în care să aleagă ”șpaga” ca mijloc de supraviețuire.
  • avem nevoie de o societate care să nu se teamă să vorbească.

Greu de spus care este soluția cea mai bună. Poate dacă am avea o dezbatere serioasă despre toate acestea, am ajunge la un moment T0, am alege să curățăm trecutul. Sau poate nu. Important este să găsim soluția care să ducă România spre noua etapă în care a intrat, finalul unei tranziții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.