Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză tăioasă făcută de CTP după ce a citit revendicările protestatarilor: 'Totalitarism de stradă!'

cristian tudor popescu

Analiză tăioasă făcută de CTP după ce a citit revendicările protestatarilor: 'Totalitarism de stradă!'

Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a citit revendicările fermierilor și transportatorilor și arată, într-o analiză pe larg, că nu sunt sustenabile.

„Totalitarism de stradă!

Am în față lista cu cele 76 (șaptezeci și șase) de cereri ale răsculaților pe roți mari. Cum să citești așa ceva? O căpiță de revendicări înseamnă mult mai puțin decât câteva esențiale, demonetizează gestul până la ridicol.

O mișcare de stradă a unor categorii profesionale, pentru a fi credibilă și sustenabilă, trebuie să aibă câteva solicitări considerate esențiale în domeniul respectiv. Dacă este vorba despre o revoluție, care angajează mari mase de oameni din întreaga societate, atunci revendicarea este una singură: înlăturarea celor aflați la putere”,a arătat Cristian Tudor Popescu, pe pagina sa de Facebook.

„Ce fac actualii protestatari nu e nici una, nici alta. Lista 76 nu este semnată de nicio asociație a fermierilor sau transportatorilor, sau cu niște nume de persoane. Iscălitura este, nici mai mult, nici mai puțin decât: Poporul Român. Vasăzică, cei aflați nu îi reprezintă nici pe departe pe toți agricultorii și transportatorii, în schimb, se autoidentifică cu întreg poporul! Dacă ar fi așa, ar trebui ca medicii de familie, de pildă, să nu mai protesteze acum cu pancarte și scandări, ci să-și transmită doleanțele către poporul agricultor și transportator, ca să le pună pe lista lui – unde a mers mia, merge și suta. La fel, alți lucrători care mai au de gând să se revolte. Vânătorii au fost trecuți deja, nu știu dacă și întrebați, la nr. 74 și 75, cu „adeverința de poligon” și o lege a „ursului”...

Procedând așa, opoziția din stradă încetează să mai fie democratică, devine totalitară. Dictatura poate apărea și în opoziție, nu numai la putere. Opoziție care vrea să se substituie astfel singurelor forme democratice legale de manifestare a poporului: alegerile și referendumul.

Unde mai pui că, paradoxal, dacă toate cererile răsculaților pe roți mari – de genul: „44. Reducerea cu 50% a impozitului pe venit a salariaților din agricultură”, „46. Eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură direct de la pompă”, „51. Rating bancar separat pt fermierii aflați în dificultate”, „15. Posibilitatea de a nu plăti TVA ul la stat în situația în care o companie nu își achită către transportatori facturile și intră în insolvență” – ar fi acceptate de către Guvern, privații din agricultură și transporturi s-ar transforma în privilegiați în raport cu toți ceilalți oameni ai muncii, carevasăzică, „cu poporul”!...

Cât privește cereri ca „47. Interzicerea vânzării terernurilor către străini sub orice formă chiar dacă unul din acționari este roman (interzicerea oricărei forme de capital străin în a cumpăra terenurile țării)” sau „19. Măsuri pentru blocarea externalizării profitului multinaționalelor” mă duc la gândul că protestatarii i-au alungat pe AUR ca să le ia locul!

Cum deja o face șoumanul-vedetă, al emisiunii „iUmor”, fără chiloți, dar cu căciulă albă țuguiată, care ocupă ecranele vorbind, în numele tuturor, despre un nou partid politic – „Nu mai votați PSD, PNL, USR, UDMR!” – pe care îl înființează el!

Din acest moment, singura continuare posibilă a protestului sunt negocierile serioase, coerente, între reprezentanți desemnați ai asociațiilor fermierilor și transportatorilor și Guvern. Rămânerea haotică în stradă, blocarea șoselelor și vămilor, nu poate să ducă la nimic bun.

Sau poate să ducă la foarte rău. Ultimul punct de pe Lista 76 sună sinistru: „Toți participanții pașnici independenți care au fost la protest și care pot face dovada că au fost la protest nu vor fi supuși unor controale suplimentare față de controalele legale ale autorităților, li se vor returna permisele, li se vor anula dosarele penale”. Adică, urcarea protestului cu roțile pe legi, orice infracțiuni fiind permise participanților, în numele „poporului””, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Dănuţ Andruş, un lider al fermierilor, a susținut anterior că gazetarul CTP e „paralel cu acest domeniu”: Liderul fermierilor, atac la Dana Budeanu și Cristian Tudor Popescu: 'Sunt paraleli cu acest domeniu!'

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.