DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANAT solicită măsuri urgente pentru facilitatea fluxului de persoane la frontierele României

profit.ro
aglomeratie frontiera

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea procesului de control şi facilitarea fluxului de persoane la frontierele României, arătând, în context, că este necesară o investiţie imediată în infrastructură şi dotări adecvate.

"Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) sesizează situaţia alarmantă de la frontierele ţării, unde turiştii şi călătorii se confruntă cu cozi de ore în şir, blocându-se în drumul lor spre destinaţii de vacanţă dar şi la revenirea în ţară. Este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme. De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situaţii care evidenţiază durata de aşteptare de ore în şir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiţi, de multe ori, să stăm la graniţa română, aşteptând să părăsim ţara noastră în 4-5-6 ore. Este o situaţie absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o ţară europeană în plin secol al XXI-lea", se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis joi AGERPRES.

ANAT precizează că a semnalat de nenumărate ori autorităţilor această problemă, însă situaţia se repetă în mod constant.

Potrivit sursei citate, Vama Giurgiu şi alte puncte de trecere a frontierei sunt într-o stare jalnică, cu clădiri degradate, lipsa toaletelor şi a apei curente.

"Este imperativ să subliniem importanţa serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente şi prietenoase pentru turişti şi călători, fie că aceştia intră sau ies din ţară. ANAT solicită autorităţilor responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea procesului de control şi facilitarea fluxului de persoane la frontierele României. Este necesară o investiţie imediată în infrastructură şi dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să trăim astfel de umilinţe", subliniază ANAT.

Patronatul reaminteşte că Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis cu doar două zile în urmă o atenţionare de călătorie, avertizând asupra aglomeraţiei de la frontiere, şi arată că avertismentele nu sunt o soluţie.

"ANAT solicită Ministerului Afacerilor Externe să treacă de la avertismente la acţiuni concrete şi să ofere soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii. ANAT solicită autorităţilor române să-şi asume responsabilitatea şi să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a identifica soluţii durabile. Este esenţial ca toate instituţiile implicate, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Vamală şi alte entităţi relevante, să lucreze împreună pentru a implementa măsuri care să asigure fluiditatea şi eficienţa procesului de trecere a frontierei. În plus, ANAT solicită un dialog deschis şi transparent între autorităţi şi industria turismului, pentru a înţelege nevoile şi provocările cu care se confruntă agenţiile de turism şi turiştii. Doar prin colaborare şi comunicare eficientă putem găsi soluţii adecvate şi durabile pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent", se precizează în comunicat.

ANAT solicită ca această situaţie alarmantă să fie tratată ca o prioritate naţională şi să se ia măsuri imediate pentru a rezolva problemele identificate în condiţiile în care România are potenţialul de a fi o destinaţie turistică de top, iar acest potenţial nu trebuie să fie afectat de blocajele şi deficienţele de la frontiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.