Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAT: Voucherele de vacanță sunt nefuncționale

voucher, tichet, vacanta

Voucherele de vacanță sunt nefuncționale din cauza limitării comisioanelor agențiilor la 10%, a spus, joi, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, într-o conferință de specialitate.

'Limitarea comisionului agențiilor de turism la 10% trebuie desființată din legislație. Nu putem vinde același pachet turistic la două prețuri diferite. La un hotel de pe litoral, de exemplu, ar trebui să vindem cu cash la 1.100 (lei n.r.) și cu vouchere, la 1.500. Este anormal. Se creează și probleme tehnice, de soft, la agenții. Unii oameni vin, pentru achitarea pachetelor turistice, cu vouchere plus bani cash. De ce nu se aplică aceeași limitare și în cazul tichetelor de masă? Supermarketurile nu sunt limitate la un anumit adaos comercial pentru cei care plătesc cu tichete de masă', a precizat Alin Burcea.

Noul președinte al ANAT apreciază că se fac legi care sunt judecate cu două balanțe. El spune că ideea voucherelor de vacanță este 'extraordinară', sprijină turismul intern, dar limitarea comisionului la agenții o face aproape inaplicabilă.

'O altă mare problemă este că guvernanții au eliminat ideea ca statul să acorde, în companiile care sunt pe profit, vouchere de vacanță. Adică aceluia care lucrează la stat, într-o regie cu rezultate bune, nu poți să-i dai vouchere? E mai prost? E mai șchiop? E handicapat? Cred că singurul criteriu care trebuie pus este ca firma, societatea de stat, să aibă profit. De ce să privim statul ca pe o groapă de gunoi a economiei? Adică tot ce e la stat este pierdere?', mai spune Burcea.

Președintele ANAT consideră că piața voucherelor de vacanță ar putea ajunge la 170 milioane de euro la nivel național.Pentru aceasta, însă, are trebui făcute programe speciale care să susțină turismul montan și balnear.

'Jumătate dintre hotelurile de la munte se vând. Trebuie să gândim programe. România trebuie să fie promovată, dar cele două milioane de euro, sumă de care dispune ANT, nu ajung nici pentru participarea la târgurile internaționale', apreciază Alin Burcea.

Alin Burcea a revenit, în data de 20 mai, la conducerea ANAT, asociație pe care a înființat-o în urmă cu 26 de ani, împreună cu alți cinci întreprinzători în turism și pe care a condus-o în perioada 1991-1993.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.