Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu: 'Creșterea prețurilor va continua, iar cei mai afectați sunt și vor fi cei cu venituri mici'

epochtimes-romania.com
Anca Dragu

Fost ministru al Finanțelor, senatoarea Anca Dragu (USR) spune că reducerea prognozei de creștere economică a României este îngrijorătoare și obligă Guvernul să ia măsuri urgente.

„Veștile negative din economie se țin lanț: creștere economică mai mică și prețuri mai mari. Comisia Europeană a redus prognoza de creștere economică pentru 2022 la 4,2% față de 5,1% nivelul prevăzut în prognoza de toamnă. Îngrijorător este faptul că bugetul a fost construit pe o prognoză de 4,6%, iar o creștere economică mai slabă decât cea prevăzută de Guvern conduce automat și la venituri mai mici la buget. Astfel, Guvernul trebuie să ia măsuri rapide! Cum va face acest lucru? Va fi mai atent la cheltuielile publice, va crește gradul de colectare a veniturilor sau pur și simplu se va împrumuta mai mult?

Direcția greșită în care merge România se reflectă în costul de finanțare a datoriei publice, respectiv rata dobânzii la care se împrumută Guvernul prin Ministerul Finanțelor. Nu doar că sunt cele mai mari de la nivel european, dar sunt și într-o continuă creștere de la o lună la alta. Astfel, România plătește o dobânda de 5,4%, de 11 ori mai mult decât Bulgaria (0,5%) și mult peste alte state din regiune, precum Polonia (3,4%) sau Ungaria (4,1%). Costurile uriașe la împrumuturile publice au forțat Ministerul Finanțelor să utilizeze parte din banii din rezerva (buffer-ul) de finanțare. Această rezervă de finanțare trebuia folosită numai atunci când erau probleme pe piețele internaționale, nu atunci când guvernul se confruntă cu o criza de credibilitate. Rezerva de finanțare era văzută ca bani albi pentru zile negre. Să înțelegem că au venit zilele negre?

Creșterea prețurilor va continua, iar cei mai afectați sunt și vor fi cei cu venituri mici. Avem o inflație-record, de 8,2% în luna decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Majorarea cu 50% a prețului gazelor naturale, dar și creșterile semnificative la combustibili, energie electrică, alimente și alte bunuri pun presiune pe bugetele gospodăriilor. În plus, urmează noi scumpiri ale creditelor. În acest timp, salariile înregistrează doar o creștere modestă (6,9% în luna noiembrie), care nu acoperă inflația. Practic, românii pierd din puterea de cumpărare, ceea ce înseamnă că își permit să achiziționeze din ce în ce mai puține bunuri de la o lună la alta”, a scris Anca Dragu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.