Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă a Avocatului Poporului în cazul femeii care a decedat în Spitalul Judeţean Suceava

avocatul poporului

Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat şi efectuează o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, după decesul unei femei survenit la începutul acestei luni în unitatea medicală.

Citeşte şi: Traian Băsescu, atac FURIBUND la şeful PSD: 'Vrea să aducă Guvernul la propriul nivel, de CONDAMNAT PENAL...'

Potrivit unui comunicat al AP remis, joi, AGERPRES, ancheta vizează posibila încălcare a articolelor 22 şi 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Sursa citată precizează că un cotidian local a publicat un articol în care se relatează că un tânăr din Suceava susţine că şi-a dus mama la Spitalul Judeţean în data de 3 ianuarie, iar a doua zi seara femeia a murit în spital fiindcă medicii n-ar fi tratat-o corespunzător.

"El declară că analizele arătau prezenţa virusului B şi o glicemie mare, iar medicii ar fi lăsat-o întreaga noapte la ATI 'agăţată de un aparat de insulină şi de o perfuzie', când de fapt, autopsia a arătat că femeia avea peritonită", se arată în document.

De asemenea, fiul pacientei ar fi susţinut că era necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă în cazul mamei sale.

"Din cele relatate de mass-media rezultă că furnizorul de servicii medicale, în speţă Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava, nu a respectat dispoziţiile imperative ale art. 2 şi ale art. 3 din Legea nr.46/2003, privind drepturile pacientului, care prevăd că pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale şi că pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 şi 4 şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art. 2", se precizează în comunicat.

Mihai Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, a declarat, săptămâna trecută, că în urma unei anchete administrative s-a stabilit că medicii nu au încălcat procedurile medicale şi nici conduita profesională în cazul pacientei în vârstă de 63 de ani care a murit în unitatea medicală.

"Nu găsim nicio fisură în modul în care s-a procedat, protocoalele au fost respectate întocmai", a spus Ardeleanu, arătând că pacienta a fost preluată imediat la consultaţie în UPU, medicii specialişti solicitaţi pentru consult interdisciplinar au răspuns foarte repede şi pacienta a fost monitorizată permanent, atât în salonul de stabilizare, cât şi în ATI.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava sublinia că foaia de observaţie din UPU consemnează declaraţia pacientei la prezentare conform căreia de două săptămâni nu se simţea bine, iar hepatita cronică, luată în calcul iniţial de medici, a fost consemnată, pe baza declaraţiei bolnavei şi familiei, în foaia echipajului de pe ambulanţa cu care a venit la spital.

După efectuarea analizelor medicale, hepatita a fost înlăturată ca ipoteză de lucru.

Totodată, Ardeleanu arăta că glicemia foarte mare, de 720 mg/dl, şi cetacidoza severă, prezente la internare, au fost provocate, potrivit comisiei de anchetă, de un diabet zaharat neglijat de bolnavă şi care ar fi mascat simptomele de iritaţie peritoneală, peritonita fiind depistată abia la necropsie.

Pe de altă parte, şeful Secţiei Chirurgie generală, Valeriu Gavrilovici, membru în comisia de anchetă, a arătat că "peritonita purulentă generalizată", consemnată în certificatul de constatare a decesului, arată că vechimea acesteia era "de cel puţin câteva zile", fiind vorba despre o afecţiune ce evoluează stadial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.