Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă pentru nereguli la europarlamentare - Un lider ALDE a răbufnit: 'Nu e normal ca softul care numără voturile să fie la un serviciu secret militarizat'

Inquam Photos / Octav Ganea
daniel zamfir

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, la RFI, că nu este normal ca softul care numără voturile la alegeri să fie operat de "un serviciu secret militarizat", ci, din punctul său de vedere, să fie utilizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, care organizează alegerile.

"Sunt discuții în spațiul public dacă este firesc ca softul acela care numără voturile la alegeri e normal să fie la un serviciu secret militarizat. Din punctul meu de vedere și aici e o opinie personală, ar trebui să fie exact la Autoritatea Electorală Permanentă, cea care organizează alegerile este și cea care într-un final are obligația să numere și să încheie tot procesul electoral", a declarat, marți, la RFI, senatorul ALDE Daniel Zamfir, conform Mediafax.

De asemenea, acesta a mai spus că rolul comisiei parlamentare pentru anchetarea eventualelor fraude la alegerile din 26 mai nu este de a invalida scrutinul.

"Rolul acestei comisii nu este de a invalida cumva alegerile europarlamentare, dar a constata nereguli ca ele să nu se mai repete și la alegerile prezidențiale și anul viitor la cele locale și parlamentare cred că este absolut obligatoriu (...). Dacă au fost nereguli în procesul de votare, cine le-a făcut trebuie să plătească, dar și mai important decât asta este să le determinăm ca ele să nu se mai repete", a afirmat Zamfir.

ALERTĂ - Robert Negoiță, plângere penală la Parchetul General pe numele unui 'grup infracțional'. Numele lui Băsescu, invocat

Acesta se întreabă cum într-o duminică care n-a fost o zi de sărbătoare să fie "atâta apetit turistic" în locurile unde nu a fost niciodată un obiectiv turistic.

"Este și pentru mine un semn de întrebare cum de într-o duminică în care n-a fost o zi specială de sărbătoare ca să determine... a fost atâta apetit turistic pentru foarte mulți cetățeni ai României și nu discutăm numai de zone turistice, nu discutăm de concentrații de studenți și așa mai departe, ci pur și simplu de localități unde n-a prea fost sub nici o formă de-a lungul timpului vreodată un obiectiv turistic să determine oameni să ajungă pe acolo", a spus senatorul.​

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai a aprobat lista instituțiilor ce vor fi chemate la audieri, printre ele fiind AEP, BEC, Ministerul de Interne, MAE și STS.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care este audiată, la ora transmiterii știrii în Comisia de anchetă a fraudelor electorale, a declarat, marți, că nu instituția pe care o conduce stabilește numărul secțiilor de votare, al buletinelor de vot, al ștampilelor sau al cabinelor de vot.

Marți a fost chemat la audieri și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Obiectivele anunțate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicității informațiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcționarea SIMPV - Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.