Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: Vitezele medii de transfer de date au crescut atât la internet fix, cât şi mobil în S1 din 2018

internet

Vitezele medii de transfer de date experimentate de către utilizatorii români de internet, în primul semestru din 2018, au crescut atât pe segmentul de date internet fix (+14%), cât şi pe mobil (+16%), comparativ cu al doilea semestru din 2017, arată datele contorizate prin aplicaţia Netograf.ro, şi publicate miercuri de Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În urma testelor efectuate pe aplicaţia dezvoltată de către Autoritatea de reglementare în domeniu, în primele şase luni ale anului în curs, viteza medie de download date internet fix pentru primii cinci furnizori de internet fix, în funcţie de numărul de conexiuni, a fost de 134,03 Mbps şi de 24,11 Mbps pentru download date internet mobil.

Potrivit sursei citate, tendinţa de creştere se observă şi în ceea ce priveşte vitezele medii de upload pentru serviciile mobile şi fixe. Astfel, statisticile arată că, în primul semestru al acestui an, românii au beneficiat de viteze medii de 96,42 Mbps pentru internetul fix (în creştere cu 3% faţă de semestrul II 2017) şi de 11,51 Mbps (în creştere cu aproximativ 21%). În rândul celor mai mari furnizori de internet fix, viteza medie de download pentru testele efectuate pe fir a fost de 221,90 Mbps, iar pe wireless de 68,55 Mbps. Totodată, viteza medie de upload pentru testele efectuate pe fir a fost de 148,87 Mbps, iar pe wireless de 57,35 Mbps.

Statisticile privind viteza medie la internet fix arată că Oramge România are cele mai mari rate atât la download (276,98 Mbs), cât şi la upload (233,04 Mbs), urmată de UPC România, cu 145,89 Mbs la download şi numai 18,19 Mbs la upload şi de RCS&RDS - cu 142,50 Mbs download, respectiv 125,23 Mbs upload. În ierarhie mai apar: Telekom România (80,32 Mbs pe download şi 60,54 pe upload) şi Nextgen (78,96 Mbs download şi 108,27 upload).

Pe segmentul vitezelor medii la internet mobil, în primele şase luni din 2018, Orange România a înregistrat 30,31 Mbs viteză medie de download şi 12,93 pe upload, în timp ce Vodafone România a livrat, în medie, 24,39 Mbs la download şi 13,96 Mbs pe upload, iar Telekom România Mobile 21,10 Mbs pe download, respectiv 12,13 Mbs pe upload. De asemenea, RCS&RDS a înregistrat o viteză medie de date mobile pe download de 11,16 Mbs şi pe upload de 3,64 Mbs.

ANCOM realizează, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici semestriale şi anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix şi mobil din România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicaţiei, separate în funcţie de operator.

Prin Netograf au fost efectuate, în primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de teste validate, cu 30% mai multe decât în ultimele şase luni ale anului anterior. Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unui număr de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix, iar vitezele medii de transfer de date la internet mobil au fost generate pe baza a 29.167 de teste validate pentru toţi furnizorii de internet mobil.

Netograf.ro este aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este experimentată de către utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi gratuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.