Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrej Plenkovic: Croaţia nu va deveni un centru de atracţie informal pentru migranţi

Alchetron
Andrej Plenkovic

Croaţia nu va deveni un centru de atracţie informal pentru migranţi, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European, premierul croat Andrej Plenkovic, care a prezentat priorităţile preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii Europene, transmite Hina, potrivit Agerpres.

Şeful executivului croat a explicat că, spre deosebire de alte ţări, Croaţia nu a decis să ridice baricade şi garduri de sârmă ghimpată pentru a proteja frontiera croată, europeană şi viitoarea graniţă a spaţiului Schengen. 

''Soluţia este de a proteja frontiera externă, în particular cea dintre Grecia şi Turcia unde încep rutele est-mediteraneană şi vest-balcanică'', a explicat Plenkovic, adăugând că Europa poate acţiona în zone de criză prin ajutor umanitar, putere economică, medierea conflictelor şi alte instrumente. 

Co-lidera grupului Verzilor, Ska Keller, s-a referit la actele de violenţă ale poliţiei croate împotriva imigranţilor ilegali aflaţi la graniţa cu Bosnia, ea criticând guvernul croat pentru pasivitatea manifestată în acest caz.

Citește și: Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 8 februarie

''Acest lucru este inacceptabil pentru orice stat din UE şi din altă parte. Frontierele Croaţiei sunt frontierele Europei, orice se întâmplă este responsabilitatea noastră a tuturor; nu vom închide ochii la asta'', a subliniat Keller. 

Andrej Plenkovic a răspuns spunând că în tratarea migranţilor Croaţia respectă toate legile croate şi europene şi convenţiile internaţionale şi că niciuna dintre acuzaţii nu trebuie să fie subestimată. 

Sub motto-ul 'O Europă puternică într-o lume a provocărilor'', preşedinţia croată a Consiliului UE intenţionează să ofere răspunsuri pertinente la îngrijorările cetăţenilor europeni, a accentuat premierul Croaţiei în faţa eurodeputaţilor, principalele patru priorităţi fiind o Europă care se dezvoltă, o Europă care conectează, o Europă care protejează şi o Europă care este influentă. 

Activitatea preşedinţiei croate a Consiliului UE se va concentra asupra noului cadru financiar multianual (2021-2027), pe retragerea ordonată a Regatului Unit din UE, pe organizarea Summitului UE-Balcanii de Vest în luna mai şi pe pregătirea Conferinţei privind Viitorul Europei. 

În intervenţia sa, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat pe faptul că, pentru a putea avansa, este important ca Uniunea Europeană să aibă un nou buget care să fie echilibrat şi corect, dar în acelaşi timp modern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.