Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații afectați de pandemie vor primi indemnizații de ajutor

inchis, diverse

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri ordonanţa de urgenţă privind formele de sprijin care se vor acorda persoanelor - angajaţi sau profesionişti - care vor intra sub incidenţa măsurilor de interzicere/ suspendare/ limitare a activităţilor economice din cauza restricțiilor impuse de coronavirus. Măsurile adoptate vor fi valabile până la 31 martie 2022.

„Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului (...), ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021”, prevede proiectul de ordonanță publicat pe website-ul guvernului.

Beneficiarii indemnizațiilor vor fi:

  • salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
  • salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Indemnizaţia se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.

Totodată, proiectul de ordonanță prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru:

  • profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
  • persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) - c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.