Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr: 'După această criză, Europa trebuie să pună solidaritatea și coeziunea pe primul loc'

Deputatul PSD, Angel Tîlvăr, susține că din această criză, Europa trebuie să pună solidaritatea și coeziunea pe primul loc.

Citește și: Ion Cristoiu prezintă cele 'două instituții care nu s-au lăsat șantajate de regimul Iohannis': 'CCR și Avocatul Poporului'

„Sâmbătă, 9 mai, se împlinesc 70 de ani de la “Declarația lui Robert SCHUMAN”, actul de naștere al construcției europene.

Bătrânul Continent este însă grav afectat de pandemia de COVID-19, cea mai gravă criză cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în decursul celor șapte decenii.

Ne regăsim într-un moment esențial pentru viitorul Uniunii, deoarece, de modul în care instituțiile și politicile UE vor răspunde acestei provocări, vor depinde coeziunea, stabilitatea sistemelor politice naționale și, implicit, viitorul proiectului european.

Foarte probabil, pandemia va accentua tensiunile geopolitice preexistente și va pune la încercare sistemele democratice europene.

Printre lucrurile pe care COVID-19 ne-a învățat, unul dintre cele mai importante pentru viitor, este acela că nu suntem încă pe deplin pregătiți și nici capabili să rezolvăm singuri crizele majore cu care ne confruntăm în prezent sau care ne vor pune la încercare pe viitor. Din acest punct de vedere, pe noi, numărul mare de români care se găsesc în orice moment în afara granițelor, ne obligă, practic, la abordări comune în fața crizelor europene.

Statele membre UE pot continua să fie relevante numai dacă Uniunea Europeană acționează integrat, iar politicienii populiști trebuie să înțeleagă că UE va continua să fie puternică doar dacă acționează unitar.

Am văzut în această perioadă și încercări de a discredita UE și este un fapt real că instituțiile europene s-au mișcat cu o anumită întârziere în această criză. Răspunsurile inițiale au fost naționale, “competiționale”.

Da, a fost o provocare - chiar confuză, pe alocuri - de a face față acestei amenințări globale.

Da, UE ar fi putut reacționa mai rapid.

Și da, Europa a fost grav afectată.

Cu toate acestea, UE a generat, relativ rapid, răspunsuri la problemele europene, într-un spirit de solidaritate: cadre medicale au fost trimise dintr-un stat membru în altul pentru a oferi ajutor, milioane de măști și echipamente de protecție au fost furnizate pentru a rezolva lipsurile, unii pacienți au fost chiar găzduiți de spitale din afara țărilor lor de origine, pentru a atenua presiunea asupra zonelor afectate.

Comisia Europeană a promis că deplina flexibilitate a normelor fiscale ale UE va fi utilizată pentru a sprijini guvernele naționale în abordarea impactului socio-economic, activând clauza generală de salvgardare din Pactul de stabilitate și de creștere (PSC), pentru ca autoritățile naționale să își poată susține sistemele de sănătate, întreprinderile și lucrătorii.

Astfel, cu Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), angajamentele capitalurilor celor 27 de state membre și diferite fonduri, Uniunea Europeană își construiește un program ambițios de redresare.

Din păcate, discuțiile repetate dintre liderii statelor membre în privința măsurilor de redresare economică în contextul crizei se împiedică în unele interese economice naționale diferite. Trebuie să se ajungă cât mai rapid la un acord între liderii europeni, cu privire la modul de finanțare și sprijinul real al țărilor, regiunilor și sectoarelor cele mai afectate de criză.

Și, în acest sens, Fondul European de Solidaritate trebuie să dovedească, cât mai curând posibil, o solidaritate veritabilă, pentru că adevăratul test al coeziunii Uniunii va fi gestionarea impactului economic.

România este una din țările ai căror cetățeni sunt dintre cei mai optimiști în ceea ce privește proiectul european și, de aceea, cred că actuala criză poate să reprezinte un moment în care Europa să tragă concluziile care să o facă mai unită și mai puternică”, se arată într-un comunicat de presă al social-democratului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.