Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, atacată DUR: 'Vă avertizez: cel mai mare pericol este aroganţa puterii'

merkel

Social-democratul Martin Schulz a atacat-o dur duminică pe Angela Merkel, pe care o acuză de "aroganţă" şi de "atac la adresa democraţiei", cu trei luni înaintea alegerilor legislative în care, potrivit sondajelor, ar urma să fie învins fără drept de apel de actualul cancelar al Germaniei, informează AFP, conform agerpres.ro

"Vom arăta foarte clar că de partea cealaltă nu există nimic", a declarat Schulz în faţa delegaţilor partidului său social-democrat (SPD), reuniţi la Dortmund (vest) unde urmează să adopte programul legislativ pentru scrutinul din 24 septembrie. "Vă avertizez: cel mai mare pericol este aroganţa puterii. Oamenii o simt", li s-a adresat fostul preşedinte al Parlamentului European conservatorilor lui Merkel, aflată la putere din 2005 şi care candidează pentru un al patrulea mandat consecutiv.

Cine este ministrul care NU va face parte din viitorul Guvern: 'Perioada mea s-a încheiat'


Schulz i-a reproşat totodată rivalei sale că "reduce la tăcere în mod sistematic dezbaterile pe tema viitorului ţării", cum ar fi problema pensiilor, calificând această atitudine drept "atac la adresa democraţiei". 

Într-un discurs care a durat aproape o oră şi jumătate, Schulz a fost în câteva rânduri combativ şi abraziv cu cancelarul Merkel, care are în faţa lui Schulz un avantaj de aproape 15 puncte procentuale, potrivit unui ultim sondaj publicat duminică (39% pentru Merkel, faţă de 25% pentru Schulz).

Apariție RARĂ a lui Assad în afara Damascului: Unde a fost surprins dictatorul sirian


Schulz a trecut prin toatele punctele programului său, care urmează să fie supus duminică după-amiază votului delegaţilor social-democraţi, promiţând o reducere a impozitelor pentru muncitori şi reprezentanţii clasei de mijloc, o mai mare presiune fiscală asupra celor mai bogaţi şi învăţământ gratuit. 

Fostul preşedinte al legislativului european s-a mai angajat să legalizeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, lucru pe care conservatorii lui Merkel refuză să-l facă, condiţionând chiar o eventuală participare la orice formulă de coaliţie de guvernare după alegerile federale din septembrie de legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. 

"Nu voi semna niciun acord de coaliţie în care nu figurează dreptul tuturor la căsătorie", a insistat Schulz, al cărui discurs a fost îndelung aplaudat de cele câteva mii de delegaţi şi militanţi ai partidului reuniţi la Dortmund. 

În discursul său, Schulz nu l-a uitat nici pe preşedintele american Donald Trump. Potrivit DPA, comentariile lui Schulz pe această temă sunt o replică la declaraţiile îndelung comentate făcute de Angela Merkel după summitul G7 din Taormina (Sicilia, Italia) din mai, în care a spus că "vremurile în care ne puteam baza total unii pe alţii au cam trecut", ceea ce a fost interpretat drept o aluzie la Trump. 

Comentând declaraţiile lui Merkel, Schulz a declarat duminică: "La fel de bine ar fi putut spune următoarele: Nu ştim deocamdată dacă ne putem baza pe Statele Unite. Dar ştim cu certitudine - şi nu doar de la ultimul summit NATO sau de la summitul din Taormina - că nu ne putem baza pe imprevizibilul preşedinte Donald Trump".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.