Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel și-a făcut datoria: Lasă Germania la un nivel record al al inflației în ultimii 29 de ani

merkel bautura

Indicele preţurilor de consum din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce complică misiunea oficialilor Băncii Centrale Europene (BCE) care încearcă să îi convingă pe consumatori că actuala creştere a preţurilor este una temporară, transmite Bloomberg.

Conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile de consum au crescut cu 5,2% în ritm anual în luna noiembrie, potrivit standardelor naţionale, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după vara anului 1992 şi peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,1%. După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut cu 6%, de asemenea peste estimările analiştilor care mizau pe o creştere de 5,6%.

Destatis a precizat că preţurile de consum au fost influenţate în special de creşterea costurilor la energie, cu 22,1% în ritm anual, precum şi de efectul de bază provocat de reducerea temporară a Taxei pe Valoarea Adăugată în 2020. De la o lună la alta, rata inflaţiei a scăzut cu 02% în noiembrie, a subliniat Destatis.

Separat, autorităţile din Spania au anunţat că inflaţia, în luna noiembrie, a urcat la 5,6%, stimulată de preţurile la alimente, iar preţurile de consum în Belgia au crescut cu 5,6%. În aceste condiţii, analiştii estimează că Eurostat va anunţa, marţi, un avans al inflaţiei de 4,5% în zona euro pentru luna noiembrie, scrie agerpres.ro.

Faptul că în mai multe state membre ale zonei euro rata inflaţiei depăşeşte cu mult ţinta de 2% avută în vedere de BCE i-a determinat pe oficialii acestei instituţii, inclusiv pe preşedintele Christine Lagarde, să încerce să îi calmeze pe cetăţeni că presiunile preţurilor nu vor scăpa de sub control, subliniind că o mare parte din această creştere se datorează unor factori temporari care vor dispărea în timp.

Acest mesaj a fost reluat, luni, de Isabel Schnabel, membru în comitetul executiv al BCE. "Mulţi nu se aşteptau la majorări de preţuri de o asemenea amploare în toamnă", a recunoscut Schnabel, într-un interviu pentru postul public de televiziune din Germania. Cu toate acestea, aceasta a dat asigurări că "vârful inflaţiei a fost atins în noiembrie" şi că, după atingerea acestui vârf, inflaţia ar urma "să se reducă treptat pe parcursul anului următor" şi să se apropie de obiectivul de 2% avut în vedere de BCE.

Cu toate acestea, sindicatele din Germania au anunţat, luni, că angajaţii din sectorul public au obţinut o majorare salarială de 2,8% precum şi o primă de 1.300 de euro legată de pandemie, în conformitate cu un acord salarial de care ar putea beneficia aproximativ 3,5 milioane de persoane. În paralel, noul guvern german, condus de Olaf Scholz, intenţionează să majoreze salariul minim pe economie până la 12 euro/oră.

Potrivit Bloomberg, ambele măsuri ar putea avea consecinţe greu de ignorat. Un motiv pentru care oficialii BCE au putut să clasifice actualul puseu inflaţionist drept temporar este că efectele secundare nu s-au materializat până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.