Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel spune că Schengen nu poate supraviețui în actualele condiții: Ce propune

schengen

Călătoriile fără vize în spaţiul Schengen pot supravieţui doar dacă aşa-numitele regulamente Dublin - în virtutea cărora prima ţară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil - sunt reformate, a declarat cancelarul german Angela Merkel, relatează DPA şi AFP.

Angela Merkel a susţinut un discurs în parlamentul german înainte cu o zi de summitul UE de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie încheiat oficial un acord cu Turcia care îşi propune stoparea fluxului de refugiaţi în Europa.

Citește și: Câți oameni pot trăi pe Pământ

Cancelarul german a rezistat soluţiilor naţionale cerute de criticii săi din ţară, precum intensificarea controalelor la frontieră sau plafonarea numărului de noi sosiri, care a ajuns la un milion în 2015.

În discursul său din parlament, Merkel a afirmat că actualele călătorii fără viză în spaţiul Schengen pot supravieţui doar dacă aşa-numitele regulamente Dublin - în virtutea cărora prima ţară europeană în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procesarea solicitării lui de azil - vor fi reformate.

Citește și: Mii de oameni anunță o mega-manifestație în care se vor masturba în public

Ea a precizat că aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este încă 'pe ordinea de zi', în ciuda discuţiilor în curs privind deblocarea negocierilor care au loc cu prilejul definitivării acordului privind soluţionarea crizei migraţiei.

Dacă aceste negocieri vor fi deblocate, ele se vor desfăşura 'cu un deznodământ deschis' şi deci 'aderarea Turciei la UE nu este pe ordinea de zi', a spus Angela Merkel în faţa deputaţilor germani, dintre care mulţi şi-au exprimat îngrijorarea că Ankarei i s-au făcut concesii prea mari pentru a limita fluxul de migranţi.

Citește și: BOMBĂ în dosarul de șantaj al lui Dan Voiculescu: Avocații cer eliminarea interceptărilor

În schimbul cooperării sale cu ţările europene pentru combaterea sosirilor ilegale de refugiaţi de pe teritoriul său în Grecia, pe care o tranzitează în drum spre nordul Europei, Turcia cere relansarea negocierilor privind aderarea sa la UE, blocate în principal de chestiunea cipriotă.

De asemenea, Ankara solicită până la finalul lui iunie liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi care vor să se deplaseze în UE. În ceea ce priveşte acest punct, Merkel a spus că nu va da dovadă de niciun fel de slăbiciune.

Citește și: Grevă spontană la TAROM

'Aspectul decisiv este că condiţiile pe care Turcia le are de îndeplinit în vederea unei liberalizări a regimului vizelor nu se schimbă', a dat ea asigurări.

Există încă 'multe de făcut' în vederea unui acord 'şi ne vom asigura că toate condiţiile prevăzute sunt îndeplinite', a adăugat ea.

Citește și: Florian Walter face o nouă victimă celebră cu un denunț: Ce a recunoscut la DNA

O astfel de liberalizare a regimului vizelor suscită îngrijorare în unele ţări europene şi în cadrul propriei formaţiuni politice a Angelei Merkel, care nu vrea să valideze o deschidere a frontierelor turce fără garanţii, într-un moment în carte continentul se confruntă deja cu un flux migrator fără precedent după 1945.

Partidul cancelarului, CDU, a înregistrat o înfrângere în alegerile regionale de duminică, marcate de un vot de sancţiune împotriva politicii sale de deschidere faţă de refugiaţi şi de un avans spectaculos al dreptei populiste anti-migraţie.

Citește și: Actele normative adoptate de Guvern în ședința din 16 martie

Criticii proiectului de acord UE-Turcia denunţă şi faptul că Europa se pregăteşte să lege soarta migranţilor de o ţară criticată frecvent pentru încălcarea libertăţilor civile sau pentru politica sa faţă de kurzi.

Angela Merkel a promis să dea dovadă de fermitate. 'Este de la sine înţeles că faţă de Turcia trebuie să punem înainte convingerile noastre privind apărarea libertăţii presei sau tratamentul faţă de kurzi', recunoscând în acelaşi timp dreptul Ankarei la un răspuns armat 'proporţional' faţă de 'teroriştii din PKK.

Citește și: GHID COMPLET pentru FUMĂTORI: Unde e interzis, unde se poate fuma și ce amenzi se dau

Merkel a subliniat că actuala criză a refugiaţilor este 'cea mai mare provocare cu care se confruntă Europa de decenii'.

Cancelarul german a apreciat că parafarea unui acord cu Turcia în această săptămână, împreună cu paşii întreprinşi pentru abordarea cauzelor care îi fac pe oameni să fugă din ţările lor de origine, înseamnă că 'am putea avea pentru prima dată o şansă reală la o soluţie durabilă şi paneuropeană în problema refugiaţilor'.

Citește și: Avion TAROM, aterizare de urgență la Budapesta: Aeronava a luat foc în aer / FOTO

Europa are nevoie de un acord cu Turcia pentru ca NATO să elimine migraţia ilegală în Europa prin intermediul traficanţilor de fiinţe umane, a adăugat cancelarul german.

'Avem nevoie de acces în toate apele teritoriale turce' pentru ca NATO să-şi poată desfăşura misiunea în Marea Egee între Turcia şi Grecia, a spus Merkel, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț de la DNA: E vizat un fost secretar de stat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.