Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI intră în FORȚĂ: LOT de aleși locali, INCOMPATIBILI

breaking news

Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de naturã administrativã, precum și indicii privind existența conflictului de interese de naturã penalã în cazul a 11 foști și actuali aleși locali, dupã cum urmeazã:

1. CHITIC VALERICÃ - DOREL, primar al orașului Mãrãșești, județul Vrancea CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL

În calitate de primar al orașului Mãrãșești, a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primãria orașului Mãrãșești și S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mãrãșești, care au avantajat aceastã societate comercialã, în cadrul cãreia persoana evaluatã deține calitatea de asociat unic.

Veşti bune pentru datornici: Autorii legii dării în plată revin cu trei noi propuneri

Participarea persoanei evaluate a constat în semnarea unor ordonanțãri la platã a unor ordine de platã aferente facturilor fiscale, precum și semnarea expunerii de motive care a stat la baza adoptãrii unei Hotãrâri privind aprobarea concesionãrii unei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al orașului Mãrãșești cãtre S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mãrãșești, în vederea amplasãrii unui spațiu comercial.

Totodatã a fost încheiat și contractul de concesiune între Primãria orașului Mãrãșești și aceastã societate comercialã, cãreia Primãria i-a achitat suma de 7.066 Lei.

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 lit. c) din Legea nr. 393/2004.

De asemenea, întrucât existã indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Panciu în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre CHITIC VALERICÃ - DOREL a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

2. CIUBOTARU IULIAN-GHEORGHE, primar al comunei Dochia, județul Neamț CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitãrii mandatului de primar, a semnat/avizat un numãr de cinci acte administrative care au produs un folos material pentru sine și unui spor pentru condiții vãtãmãtoare de pânã la 15% din salariul de bazã.

 

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75 din Legea nr. 393/2004.

3. DOROBANȚU ION, primar al comunei Bogdãnești, județul Vaslui INCOMPATIBILITATE

În perioada 27 septembrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale „Horia Stamatin” sat Bogdãnești, județul Vaslui, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

4. CURELEA-NEDELCU NICOLAE, primar al comunei Calvini, județul Buzãu INCOMPATIBILITATE

Ambasadorul SUA îl bagă în ședință pe Mihai Tudose

În perioada 27 iulie 2012 – 04 septembrie 2013 a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de administrație al Școlii gimnaziale ”Dumitru I. Ionescu” Calvini, încãlcând astfel dispozițiile articolului 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

5. KISGYORGY SANDOR, primar al Comunei Valea Crișului, județul Covasna CONFLICT DE INTERESE PENAL

În exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat și a participat la încheierea Contractul de pazã și prestãri servicii silvice între Primãria Comunei Valea Crișului, județul Covasna și Ocolul Silvic Hatod S.R.L. (societate în cadrul cãreia persoana evaluatã este angajatã, având raporturile de muncã suspendate), societate din partea cãreia a beneficiat de foloase de orice naturã.

Astfel, întrucât existã indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Sfântu Gheorghe în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre KISGYORGY SANDOR a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

6. CURUȚI IONEL, primar al comunei Mãnãștiur, județul Timiș INCOMPATIBILITATE

În perioada 19 iunie 2008 – 03 martie 2016, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de administrator și calitatea de membru în Consiliul de administrație al S.C. Apcan S.A. Timiș, iar în perioada 27 iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al Primãriei în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale „George Garda” comuna Mãnãștiur, județul Timiș, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

7. IVANCU ALEXANDRINA, fost primar al comunei Livezi, județul Vâlcea INCOMPATIBILITATE

În perioada iunie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al Primãriei în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale cu clasele I – VIII Tina, județul Vâlcea, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

8. ȚURLEA AUREL, viceprimar al comunei Iana, județul Vaslui INCOMPATIBILITATE

Începând cu data de 25 iunie 2012, deține simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoanã fizicã, respectiv de titular al Turlea I. Aurel Întreprindere Individualã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003.

9. PÃUȘERIU MIRCEA, consilier local al orașului Broșteni, județul Suceava CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL

În calitate de consilier local, având un interes personal de naturã patrimonialã, a participat la deliberarea și adoptarea Hotãrârii Consiliului Local al orașului Broșteni „privind organizarea pãșunatului în anul 2010”, în temeiul cãreia a fost încheiat contractul de închiriere a terenurilor pentru pãșunat între Consiliul local al comunei Broșteni și Asociația crescãtorilor de animale „Ciobãnașul” Broșteni, asociație în cadrul cãreia persoana evaluatã deține calitatea de membru și a deținut funcția de președinte.

Totodatã, persoana evaluatã a participat la deliberarea și adoptarea Hotãrârii Consiliului Local al orașului Broșteni „privind menținerea contractului de închiriere încheiat între Consiliul local al comunei Broșteni și Asociația crescãtorilor de animale „Ciobãnașul” Broșteni în forma inițialã”.

Deși avea posibilitatea sã anticipeze cã o decizie prin care s-ar aproba închirierea pãșunilor prezintã un avantaj pentru asociație, în cadrul cãreia deține calitatea de membru (prin închirierea pãșunilor, acesta a obținut venituri din folosirea și exploatarea acestora, respectiv din creșterea și vânzarea animalelor, venituri care au crescut patrimoniul personal), persoana evaluatã nu a anunțat la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl avea în problema respectivã și nu s-a abținut de la vot (a votat „pentru”).

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 ºi 77 din Legea 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și art. 75 și art. 77 din Legea 393/2004.

Ulterior adoptãrii hotãrârilor, în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Pauseriu Med-Vet S.R.L., a încheiat douã contracte de execuție lucrãri de defrișãri și de aducție apã cu Asociația Crescãtorilor de Animale „Ciobãnașul” Broșteni - contracte încheiate în vederea aplicãrii mãsurilor ce trebuiau respectate de crescãtori, pentru a putea beneficia de subvenții (deși cunoștea faptul cã Hotãrârea Consiliului Local al orașului Broșteni și contractul de închiriere pãșune au fost anulate și astfel contractul era folosit ilegal pentru obținerea subvențiilor).

Astfel, deoarece existã indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vatra Dornei în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre PÃUȘERIU MIRCEA a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

10. UNGUREANU DUMITRU - FLORIAN, consilier local în cadrul Consiliului Local Rovinari, județul Gorj CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

La data de 23 iunie 2014, a participat la sedința Consiliului Local Rovinari pentru deliberarea și adoptarea proiectului Hotãrârii Consiliului Local privind aprobarea Planului de reorganizare, al organigramei și statului de funcții pentru S.C. Apã Canal Salubritate S.R.L., societate în cadrul cãreia acesta deținea funcția de consiler juridic, fãrã a anunța la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl are în problema supusã dezbaterii, abținându-se de la votul proiectului de hotãrâre.

Ulterior, prin decizia care a urmat aprobãrii Planului de reorganizare, al organigramei și statului de funcții pentru S.C. Apã Canal Salubritate S.R.L., persoanei evaluate i-a fost menținut postul de consiler juridic ocupat în cadrul S.C. Apã Canal Salubritate S.R.L.

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și cu dispozițiile art. 75, lit. c) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

11. GROSU CONSTANTIN, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Todirești, județul Suceava INCOMPATIBILITATE

Începând cu data de 19 iunie 2012, deține simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncã în aparatul propriu al primarului, încãlcând astfel dispozițiile art. 88, alin.(1), lit.c) din Legea nr.161/2003

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. CURUȚI IONEL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.