Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI reacționează după ce Parlamentul i-a dat o lovitură: Ce spune Agenția despre incompatibilități

integritate, ani

Calitatea de parlamentar este incompatibilă cu exercitarea funcţiilor de conducere şi de membru în consiliile de administraţie ale societăţilor care desfăşoară sistematic şi efectiv activităţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare, financiare şi instituţii publice, au decis, marţi, deputaţii. Astfel, se elimită numeroase cazuri de incompatibilitate în care ANI acuza parlamentari că au avut fost administratori la firme fără activitate.

Agenţia Naţională de Integritate susţine că modificarea de către Camera Deputaţilor a Legii 161/2003 restrânge cadrul normativ al incompatibilităţilor şi poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calităţilor publice în condiţii de integritate şi creează premise pentru generarea unor conflicte de interese.

”Agenția Naționalã de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice faptul cã modificarea Legii nr. 161/2003, adoptatã marți, 04 aprilie 2017, de cãtre Camera Deputaților (camerã decizionalã) restrânge cadrul normativ al incompatibilitãților, aplicabil categoriilor de persoane prevãzute la art. 1, alin. 1 din Legea nr. 176/2010 și poate avea un impact negativ în ceea ce privește exercitarea funcțiilor și a calitãților publice în condiții de integritate.

Citește și: SEX în poliție: Au fost FILMAȚI când făceau SEX în timpul misiunii, când se comitea un jaf / VIDEO

În data de 10 martie 2015, Agenția Naționalã de Integritate a emis un punct de vedere negativ  cu privire la propunerea legislativã pentru modificarea art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003.

În data de 25 iunie 2015, ca urmare a adoptãrii de cãtre Comisia juridicã, de numiri, disciplinã, imunitãți și validãri din cadrul Senatului României a modificãrilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, Agenția Naționalã de Integritate a remis un comunicat de presã prin care a atras atenția asupra implicațiilor pe care le poate avea aceastã modificare legislativã.

Citește și: Sclavă SEXUALĂ a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Cu toate acestea, în data de 04 aprilie 2017, forma adoptatã de cãtre Camera Deputaților a adus o serie de modificãri urmãtoarelor articole din Legea nr. 161/2003:

· partea introductivã și lit. a) ale alin. (1), art. 82 - Incompatibilitãți privind calitatea de parlamentar;

· partea introductivã a alin. (1), art. 84 - Incompatibilitãți privind funcția de membru al Guvernului;

· partea introductivã a alin. (1), art. 85 - Incompatibilitãți privind funcția de prefect și subprefect;

Citește și: Ce poate face Samsung Galaxy S8, cu asistent virtual

· partea introductivã a alin. (1), art. 87 - Incompatibilitãți privind funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al Consiliului județean;

· partea introductivã a alin. (1), art. 88 - Incompatibilitãți privind funcția de consilier local sau consilier județean;

· alin. (1), art. 94 - Incompatibilitãți privind funcționarii publici.

Citește și: Shakira uimește din nou: Cu ce strălucește diva / VIDEO

Agenția considerã cã, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, aceastã propunere legislativã creazã premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnitãților publice, principii instituite imperativ de lege.”, anunță Agenția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.