Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANOSR TOACĂ Guvernul Cîțu: SINGURA realizare în șase luni e că a TĂIAT călătoriile gratuite

florin citu

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susține că, după șase luni de la învestirea Guvernului Cîțu, marea „reformă” pentru studenți a reprezentat-o eliminarea gratuității pe transportul feroviar.

Potrivit unui comunicat al ANOSR, după cele 6 luni de guvernare ale Guvernului condus de Florin Cîțu, viața studenților nu doar că nu s-a îmbunătățit, ba chiar a reprezentat „ultima prioritate de pe agenda politică, cu excepția notabilă a situației prin care s-a eliminat gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți”, scrie Mediafax.

Conform studenților, în ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise.

„După o injustă și eliminare a gratuității la transportul feroviar al studenților, pe care Guvernul a descoperit-o ca marea presiune exercitată pe bugetul public în timp ce recunoștea în aceeași ordonanță de urgență situația precară a studenților, interesul pentru studenți a fost curmat subit. Pandemia a creat sau a întărit în mod acut numeroase probleme cu care se confruntă studenții. Statisticile au arătat proporția covârșitoare a studenților care nu și-au găsit un loc de muncă la absolvire, iar studenții români întâmpinau deja probleme financiare peste media europeană și anterior pandemiei. Mai mult decât atât, sănătatea mintală a studenților a fost vădit periclitată de această perioadă”, se arată în comunicat.

Potrivit ANOSR, consilierea psihologică și orientarea în carieră trebuiau să reprezinte o cărămidă de rezistență în viața studenților, ținând cont de numărul celor care au raportat stări de anxietate, nervozitate sau frustrare cauzate de învățământul online și de nevoile suplimentare aferente contextului pandemic.

Pe de altă parte, ANOSR consideră că alte probleme au fost legate de lipsa competențelor digitale în privința multor cadre didactice și de abuzurile dovedite cu ocazia înregistrării orelor desfășurate în mediul online.

Studenții consideră că a începe la toamnă anul universitar 2021-2022 în aceleași coordonate ca și cele de până acum nu poate reprezenta decât o profundă dezamăgire față de intențiile postulate de Guvern prin diferite documente de politici publice.

„Au trecut 6 luni de la învestirea Guvernului, moment care ar presupune, în mod cert, ocazia unui bilanț al măsurilor efective prin care viața studenților a fost îmbunătățită. Trăgând linie, avem promisiunile din programele electorale (care reprezintă un angajament, chiar dacă nu scrie în Programul de Guvernare) și din programul de guvernare, o serie de acțiuni fără anvergura necesară și așteptată de studenți și, desigur, cea mai notabilă măsură – eliminarea gratuității la transportul feroviar. Mai sunt 3 luni pentru ca anul universitar 2021-2022 să nu găsească studenții în acest peisaj dezolant”, a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.