Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRE a dat verdictul în conflictul dintre ELCEN și RADET

Acuzaţiile la adresa ELCEN, potrivit cărora compania livrează energia termică în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari, şi că practică subvenţia încrucişată, sunt nefondate, se spune într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

'Preţurile reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centralele de cogenerare aparţinând ELCEN au fost aprobate pentru anul 2015 prin Decizia ANRE nr. 2827 din 17.12.2014, prin care a fost aprobat preţul pentru energia termică destinată consumului populaţiei (casnic) livrată sub formă de apă fierbinte în anul 2015 din centralele CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu şi CET Grozăveşti aparţinând ELCEN la nivelul de 159,98 lei/MWh (186,06 lei/Gcal), exclusiv TVA. Acuzaţia că 'se practică o subvenţie încrucişată între aceste două componente', adică între energia termică şi energia electrică, este complet nefondată, calculul preţului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică şi cea termică', se spune în comunicatul ANRE.

Conform Autorităţii, comparaţia dintre preţul de producere în cogenerare a energiei termice de către ELCEN şi preţul de producere în centrala termică administrată de către RADET este irelevantă prin lipsa informaţiilor care să facă posibilă această comparaţie.

ANRE mai arată şi că ELCEN a accesat schema de sprijin de promovare a cogenerării de înaltă eficienţă în România începând cu anul 2011. Conform datelor existente la ANRE, în anul 2014 cantitatea de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă de către ELCEN reprezintă aproximativ 91% din totalul energiei electrice produse, eficienţa globală anuală de producere în cogenerare a energiei electrice şi termice fiind cuprinsă între 75 şi 80%.

'Astfel, afirmaţia că 'ELCEN-ul livrează energia termică în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficientă dezastruoase, la costuri mari, cu capacităţi supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producţie (randament dezastruos: de circa 40-50%)' este nefundamentată', se spune în comunicat.

ANRE precizează că producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare beneficiază, în perioada 2011-2023, de un bonus de cogenerare pentru fiecare unitate de energie electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în reţelele SEN (Sistemul Energetic Naţional - n.r). S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. este cel mai mare producător de energie electrică şi termică în cogenerare. Astfel, în anul 2014 producătorii care au accesat schema de sprijin au primit un bonus total de aproximativ 1 miliard de lei, din care circa 0,4 miliarde de lei au revenit ELCEN.

Instituţia precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, la preţurile de producere a energiei termice livrate de ELCEN şi aprobate, anual, prin decizie ANRE, se adaugă tarifele de transport şi de distribuţie (aferente RADET-Bucureşti, care reprezintă circa 60% din preţul de producere aprobat pentru S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A), avizate de către ANRSC, rezultând preţul local al energiei termice. Acest preţ se aprobă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti care poate decide suportarea din fondurile proprii a unei părţi din acest preţ, constituind astfel preţul de facturare a energiei termice livrate populaţiei.

De asemenea, ANRE subliniază că nu există nicio reglementare în vigoare care să prevadă că prin producerea în cogenerare 'costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai ieftin decât dacă s-ar produce acest agent termic într-o sursă separată care produce numai energie termică'.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe, că Regia va reclama în instanţă că ELCEN încarcă factura bucureştenilor în ceea ce priveşte agentul termic.

'Preţul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care în curând vom depune o acţiune la instanţă prin care vom reclama că ELCEN face o subvenţie încrucişată, transferând o parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenţia încrucişată între costurile aferente producţiei de energie termică şi cele aferente producţiei de energie electrică. În esenţă, noi suspectăm că în Capitală ELCEN transformă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producţie a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureştenilor', a spus Dumitraşcu.

El a menţionat că reglementările ANRE precizează că prin cogenerare costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai ieftin decât dacă se generează agent termic într-o sursă separată ce produce numai energie termică.

De asemenea, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că PMB nu mai are bani să subvenţioneze în aceeaşi măsură ca până acum majorările de tarife aprobate de ANRE şi ANRSC pentru producerea energiei şi pentru tariful de distribuţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.