DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANRE: Piața energiei electrice va fi complet liberalizată din 1 ianuarie 2021 și nu de la 1 iulie 2021

wikipedia
anre

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat două proiecte de ordin care prevede liberalizarea totală a pieței de energiei electrică de la 1 ianuarie 2021 și nu începând cu 1 iulie 2021, anunță MEDIAFAX.

ANRE poate obliga Hidroelectrica și Nuclearelectrica să vândă până la 65% din energia electrică produsă în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, la preț reglementat, la care se poate adăuga o rată de profit de maximum 5%.

Citește și: Ludovic Orban iese la rampă! Ce se va întâmpla, de fapt, cu vărsta de pensionare

Conform noului calendar, perioadele de aplicare a prețurilor reglementate, conform ordinului, sunt următoarele: prima perioadă de aplicare 01.01.2020 – 30.06.2020; a doua perioadă de aplicare 01.07.2020 – 31.12.2020.

Totodată, producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare și care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, dar și cei care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare de ardere intensă, vor fi de asemenea obligați să livreze furnizorilor energie electrică la preț reglementat.

“Obligaţiile de vânzare şi cantităţile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate prevăzute la alin. (1) sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a preţurilor determinate conform prezentei metodologii: a) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile; b) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; c) pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare cu ardere internă, altele decât cele pe bază de biomasă care beneficiază de schema de sprijin cu certificate verzi și cele care se încadrează în prevederile lit. a) și b)”, anunță ANRE.

Citește și: Ultimă oră-Ce se întâmplă cu ratele tuturor românilor

Un proiect mai vechi al ANRE nota că liberalizarea totală a pieței energiei electrice se va face de la 1 iulie 2021, iar Hidroelectrica și Nuclearelectrica erau obligate să vândă prin contracte reglementate 100% din necesarul de consum al clienților casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

“ANRE stabilește, pentru producători, obligații de vânzare a unor cantități ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate pentru fiecare perioadă contractuală şi cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, în vederea asigurării următoarelor condiţii, în măsura în care acest lucru este posibil, cu respectarea legislaţiei în vigoare: a) menţinerea unor valori rezonabile şi uşor comparabile ale tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI; b) menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant”, se arată în proiect.

Citește și: PSD lovește în Guvern: A respins proiectul de lege

Ordinul ANRE intră în vigoare începând cu 12 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.