Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antarctica - Un lac ascuns la o adâncime de trei kilometri sub gheață ar putea dezvălui secrete vechi de un milion de ani

antarctica

O expeditie a unei echipe de oameni de stiinta britanici va pleca saptamana viitoare in Antarctica pentru explorarea si cercetarea lacului Ellsworth, care se gaseste ascuns la o adancime de trei kilometri sub gheata. Cercetarile ar putea scoate la iveala o lume necunoscuta de aproximativ un milion de ani.

Un lac ascuns la o adancime de trei kilometri sub gheata din Antarctica ar putea dezvalui cum era viata pe Pamant cu un million de ani in urma, informeaza The Telegraph. Oamenii de stiinta britanici vor sosi saptamana viitoare in Antarctica, in speranta ca vor fi primii care vor putea cerceta unul dintre cele 387 de lacuri subterane ale continentului inghetat.

Este posibil ca lacul Ellsworth sa contina bacterii, microbi si alte forme de viata, despre care expertii cred ca au fost izolate de restul Pamantului, timp de un milion de ani. Probele de apa si de sedimente, ce urmeaza a fi colectate din lac, ar putea dezvalui forme de viata nedescoperite, care au trait pe Pamant inainte de inghetarea lacului.

Oamenii de stiinta spera sa afle cum o forma de viata este capabila sa existe intr-unul dintre cele mai neprielnice medii de pe planeta, un indiciu care ar putea ajuta astronomii sa caute viata dincolo de Pamant.

Expeditia marcheaza punctul culminant al unui proiect de 15 ani a opt universitati britanice, a British Antarctic Survey si a Centrului National Oceanography, finantate cu 7 milioane de lire sterline de catre Consiliul National de Cercetare a Mediului britanic.

Patru dintre oamenii de stiinta, condusi de Chris Hill, vor parasi Marea Britanie saptamana viitoare pentru a incepe trasportarea a 70 de tone de echipamente, astfel incat proiectul sa demareze. Primul obstacol va fi calatoria de 16.000 de kilometri pana la lacul Ellsworth din Antarctica.

Odata ajunsi la acesta, cercetatorii vor folosi un burghiu special proiectat pentru apa calda, care sa poata da o gaura pana la suprafata lacului si o sonda de marimea unui CD, care sa colecteze, sa filtreze si sa analizeze mostrele de apa.

Un alt sistem din echipamentul cu care sunt dotati cercetatorii va folosi un ciocan pentru a sparge sedimentele din lac si a colecta probe din acestea. Procesul de forare va dura 8 ore, dar echipa de cercetatori va petrece trei luni in Antarctica, intr-unul dintre cele mai reci locuri de pe Pamant, unde se ating temperaturi mai mici de -25 de grade Celsius.

"De aproape 15 ani am planificat sa exploram aceasta lume ascunsa. Dar doar acum dispunem de expertiza si de tehnologia care ne permit sa foram gheata groasa din Antarctica si sa colectam mostre necontaminate ale acestui mediu neatins", a spus profesorul Martin Siegert de la Univeiistatea din Edinburgh.

"Aici avem una dintre frontierele finale ale cautarii vietii pe planeta noastra, nu stim ce-ar putea fi acolo, dar putem anticipa ca exista o anumita forma de viata", a declarat dr. David Pearce de la British Antarctic Survey.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.