Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antena 1 a încasat cele mai mari amenzi de la CNA. Topul amenzilor

CNA

La peste un milion și jumătate de lei s-au ridicat anul trecut amenzile acordate de Consiliul Național al Audiovizualului posturilor din România. Cu 13 amenzi și un total de 490.000 de lei, Antena 1 deține primul loc în topul celor mai sancționate televiziuni, relateaza evz.ro

An plin pentru Consilul Național al Audiovizualului. Posturile TV din România par să se fi întrecut în a încălca legislația în vigoare.

Cele mai multe derapaje le-au avut emisiunile în format tabloid, precum „Acces direct”, „La Măruță”, „Un show păcătos” sau „WOWBiz”. În aceste cazuri, membrii CNA au sancționat expresiile licențioase ori injurioase, violența de limbaj, dar și conținut de natură a prejudicia dezvoltarea mentală și morală a minorilor. Abaterile au apărut și în cazul talk-showurilor sau știrilor, iar porturile dau mai multă publicitate decât au voie. Campioana amenzilor în 2015 a fost Antena 1. În schimb, Prima TV, care are o singură amendă, a primit-o pe cea mai mare, de 200.000 de lei.


FOTO: Simona Gherghe, Acces Direct

PROTV. Emisiunea „La Măruță” este cea mai amendată producție a postului. Televiziunea a primit în două somații și cinci amenzi, totalizând 245.000 de lei. Alte producții ce au ajuns pe masa membrilor Consiliului au fost Știrile, dar și „Românii au talent”.

KANAL D. 12 sancțiuni au fost date televiziunii trustului Dogan, dintre care doar două somații. Amenzile s-au ridicat la 442.000 de lei, iar cea mai sancționată emisiune a fost WOWBiz.


FOTO: Dan Capatos, Un show păcătos

ANTENA 1. Televiziunea înființată de Dan Voiculescu este campioană la numărul de sancțiuni, 13, dintre care trei somații. Cele 10 amenzi totalizează 490.000 de lei și, astfel, postul deține recordul în materie de penalizări. Emisiunile „taxate” sunt: „Acces direct” și „Un show păcătos”. Penalizate de CNA au mai fost și emisiunile informative, „Mireasă pentru fiul meu” și „Poftiți de vă iubiți!”.

ROMÂNIATV. Abaterile de la legile audiovizualului au costat 47.000 de lei RTV, anul trecut. Postul a primit 11 sancțiuni, dintre care 7 somații și patru au fost amenzi.

REALITATEA. Afirmațiile și acuzațiile neprobate, dar și limbajul jignitor au adus șase sancțiuni pentru (o somare și cinci amenzi), totalizând 77.000 de lei. Cea mai amendată emisiune - „Jocuri de putere”.

PRIMA TV. Doar o singură amendă a primit PrimaTV în 2015. Postul a plătit 200.000 de lei pentru depășirea timpului alocat publicității. Per total, televiziunea a primit trei sancțiuni, dintre care două somații și o amendă.

TVR, penalizată pentru o ediție din „Universul credinței”

Conducerea Televiziunii publice a trecut, în 2015, de mai multe ori pe la CNA. Postul, care a primit anul trecut șase sancțiuni, are cel mai mare număr de somații, cinci la număr. Surprinzător, singura amendă, de 10.000 de lei, a fost dată emisiunii „Universul credinței”. În acest caz, membrii consiliului au susținut că a fost încălcată obligația informării corecte a publicului. La amendă a contribuit și o ediție „În culisele energiei”, unde s-a vorbit prea mult despre sponsor.


„Exclusivitățile” Antenei Stars, taxate cu zeci de mii de lei

Nerespectarea dreptului la viață privată, dar și discriminarea au adus Antena Stars în atenția CNA. Postul de divertisment al Trustului Intact a primit doar trei sancțiuni în 2015, dintre care o somație și două amenzi ce au totalizat 65.000 de lei. Deși „exclusivitățile” de la înmormântarea Mărioarei Zăvoranu au atras atenția, cea mai mare amendă, de 50.000 de lei, Antena Stars a luat- o pentru emisiuni în care au existat manifestări antisemite sau xenofobe.


Antena 3, mai „ușoară” cu 45.000 de lei la buzunar

ANTENA 3. Patru sancțiuni a primit Antena 3 în 2015. Dintre acestea, trei au fost amenzi și una - o somație. Emisiunile „Esențial”, „În gura presei”, „Sinteza zilei” și „Previziunile zilei” au scos din buzunarul Antenelor nu mai puțin de 45.000 de lei. Numai ediția în care Julio Iglesias jr. (foto dreapta) a fost îndemnat de Mihai Gâdea să repete „lozinci” politice a fost amendată cu 15.000 de lei.



„Lumea lui Banciu” - cea mai amendată emisiune de pe B1

B1TV. „Lumea lui Banciu” (foto) e campioana postului la capitolul penalizări. B1TV a primit, în 2015, zece sancțiuni, dintre care patru somații și șase amenzi, ce au totalizat 97.500 de lei. Printre producțiile amendate se numără „X-Press” și „Știrile B1”, dar mai ales emisiunea „Lumea lui Banciu”, fericita posesoare a trei sancțiuni. Printre faptele invocate se numără: limbajul jignitor, denigrator, de natură să discrimineze și să incite la ură.



O sancțiune pentru Digi24

DIGI 24. Singura sancțiune luată de Digi 24 în 2015, în valoare de 10.000 de lei, a fost acordată pentru o știre despre tragedia de la Colectiv. Postul TV, care a preluat informații dintr-o scrisoare publicată pe un site, a fost acuzat că nu a prezentat și punctul de vedere al instituțiilor abilitate, cele care erau acuzate. RCS&RDS a contestat amenda, dar contestația a fost respinsă.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.