Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anticorupție și prosperitate

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

DNA este printre cele mai credibile instituții din România. 87% dintre români sunt de acord cu afirmația "corupția în România este insuportabilă" (IRES, ian 2016). Și totuși pe parcursul lui 2016, PSD a fost cel mai popular partid.

Eșecul anticorupției de a deveni cea mai puternică opțiune politică se datorează, în opinia mea, eșecului de a aduce în mod vizibil prosperitate. Nu vorbesc aici de o relație între activitatea DNA și creșterea economică. Dar măcar să vedem banii furați de infractori ca sunt recuperați. Credibilitatea DNA nu are neapărat de suferit de pe urma ne-recuperării banilor - se înțelege că alte instituții trebuie să intervină aici. Însă, există mulți alegători are în sufletul lor au vrut să continue pedepsirea celor răi dar, deocamdată, au votat cu un PSD pe care îl văd ca sursă de prosperitate sau, măcar, stabilitate.

PNL, în 2016, nu a propus prosperitate. Dincolo de momente electorale, ethos-ul lor a fost: "macrostabilitate întâi, prosperitate după". Filosofia USR a fost "buna guvernare întâi. prosperitate după". Aceste abordări sunt de natură să îi atragă pe cei ce deja se simt prosperi și vor să mențină și să dezvolte treptat această prosperitate.

PSD, în schimb, vine și spune: "hai să fim prosperi acum și pe urmă, cu burta plină, vedem ce facem cu echilibrele și buna guvernare". Ceea ce face ca, pentru segmente întregi de populație, votul pro-PSD să fi fost votul rațional.

Să ne imaginăm familia Ionescu, din varianta românească a zonei de jos a clasei mijlocii. Soțul are o facultate modestă făcută la seral, soția liceu. Nu au nici 200 de cărți în casă, iar cele pe care le au tind să fie ediții ieftine din Sven Hussel și Sidney Sheldon. Au joburi modeste din care își plătesc facturile și ratele dar la finalul lunii, dacă nu sunt atenți, rămân uneori să se hrănească cu pâine și margarină. Mno, aceștia au un copil care în 2018 va termina clasa a opta.

Dacă copilul intră la un liceu bun, va putea recupera o parte din capitalul cultural și social care i-a lipsit în familie. Va putea merge la o facultate decentă, va putea obține o slujba decentă din care, cine știe, poate își va ajuta părintii. Pentru familia Ionescu, viitorul începe în toamna 2017, când trebuie să dopeze copilul cum meditații.

Sub aceste premise, familia Ionescu privește oferta electorală. Doamnei i-ar cam place de Cioloș. Băiat bun, inteligent, face numai lucruri bune. Dar Cioloș nu promite foarte clar prosperitate în sezonul școlar 2017-2018. Doamna Ionescu simte că pentru asigurarea viitorului strălucit pe care îl dorește Cioloș, s-ar putea să fie nevoie de scarificii. Doamna Ionescu ar fi, poate, dispusă la sacrificii. Petru copii țării, pentru generația de mâine. Dar nu în mandatul acesta. În mandatul acesta copilul trebuie dat la liceu. Nimic altceva nu contează.

Soțul este un tip ceva mai acru, dar și el vrea ce este mai bine pentru copil. A fost la ghișeele debirocratizate de Cioloș și le-a găsit la fel de prost gestionate. Zice că de-asta nu va vota el niciodată cu PNL și USR, că mint la fel ca și ceilalți. Poate ca dl Ionescu minte el însuși și poate că oricum ar vota cu PSD/ALDE. Dar măcar are o scuză bună.

La final, familia Ionescu votează cu PSD. Nu pentru că nu înțeleg care este insertul lor, ci tocmai pentru că înțeleg. Există oameni care pot aștepta creșterea medie robustă și prudentă, dar sunt și oameni care nu pot aștepta. Familia Ionescu a decis că nu poate să aștepte.

Există și alte scenarii asemănătoare. Copii care dau la facultate,  bunici dependenți de medicamente, prima casă, prima nuntă, prima mașină.

Dreapta îi asigură pe aceștia că PSD nu va livra ce a promis. Dar dreapta nici măcar nu promite. Dacă PSD eșuează, oricum, c'est futu la comedie. Două zile în plus de trai pe bază de margarină nu contează.

*

Reușita protestelor din Piață Victoriei este, în acest context, remarcabilă. Deși nu ating în mod direct prosperitatea, manifestațiile au un nivel de încredere de 55%. Mă aștept la 60% la următoru sondaj.

Nu ar trebui să ne surprindă, în context, această evoluție. Dacă PSD însuși se ascunde, înseamnă, în mintea publicului, că a făcut ceva rău. Dacă atâta lume stă în stradă, în zăpadă, în frig, o fi ceva ce ei văd și noi nu, își spun alți membri ai publicului.

Această evoluție deschide o poartă pentru dreapta. Dar problema de fond rămâne: anticorupția, legile de de-birocratizare, buna guvernare pe puncte răcoresc o anumită furie populară dar nu sunt văzute ca aducând prosperitate în următorii patru ani.

Să zicem că emoția anti-corupție și anti-PSD durează un an. La finalul acelui an opoziția trebuie să fie pregătită, oferind populației nu "normalitate" ca Guvernul Cioloș ci "prosperitate".

Oricum, PSD nu este într-un moment bun și este de așteptat să sufere la alegerile din 2019 și 2020. Dar, în lipsa unor alternative credibile dinspre mainstream, s-ar putea ca voturile pierdut de PSD să meargă într-un nou PPDD.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.