Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antifrauda, trasă pe dreapta!

anaf antifrauda

National:

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, deja se pregateste renuntarea la serviciile Directiei Antifrauda, care, din anii urmatori, va asigura doar „mentenanta” unor controale tematice. Iar un prim semnal ca „steaua” Antifraudei este pe cale sa apuna este dat de „incetinirea motoarelor” inca de pe acum, intr-o perioada in care inspectorii ar fi trebuit sa dea iama prin „oazele” marii evaziuni.
Insa dincolo de cifrele statistice pe care nu ai cu ce sa le compari, operatiunile anuntate cu surle si trambite impotriva angrosistilor sunt departe de a fi avut efectul scontat. Din contra, cele mai spectaculoase misiuni din perioada de dinaintea Sarbatorilor de Pasti au fost efectuate de catre politisti, nu de inspectorii antifrauda, asa cum poate s-ar fi asteptat multi. Si dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, pe zi ce trece va disparea din „tupeul” afisat de Directia Antifrauda imediat dupa infiintare si dotarea sa cu o „armata” de oameni si o flota auto impresionanta. Ceea ce nu face decat sa intareasca varianta ca, intr-adevar, Antifrauda a fost deja trasa pe dreapta, inainte de a da o lovitura decisiva fenomenului evazionist.
Cel putin la nivel declarativ continua sa se anunte noi si noi actiuni de control organizate de catre Directia Antifrauda. Numai ca deja toata aceasta activitate a inspectorilor a intrat intr-o „monotonie cotidiana”, acestia nefacand altceva decat sa-si indeplineasca planul neoficial la amenzi. In schimb, lipsesc tot mai mult controalele indreptate impotriva celor pe care toata lumea ii arata cu degetul ca fiind marii evazionisti ai tarii, dar pe care inspectorii antifrauda se multumesc cel mult doar sa-i „tatoneze” timid, neindraznind sa dea cu ei de pamant, asa cum procedeaza cu micii comercianti hingheriti de prin pietele unde isi vand marfa cu amanuntul. Iar „moleseala” de care au inceput sa dea dovada de ceva vreme cei de la Antifrauda este pusa de catre initiatii sistemului pe presiunile care nu doar ca nu au incetat, dar s-au si inmultit de ceva vreme. Cu singura diferenta ca tot mai putini „baroni” autohtoni se afla in spatele acestor trageri de sfori.

Ziarul Financiar:

Într-un complex de clădiri cu pereţi roşii de cărămidă de pe strada Victoriei din Tulcea se află fabrica Confecţii SA, unde 450 de angajaţi produc zilnic aproape 3.000 de cămăşi, din care 80% iau drumul Angliei, Italiei, Greciei sau Germaniei. O parte din cămăşile cusute şi călcate de croitoresele din Tulcea ajung să fie vândute în Europa sub branduri precum Guy Laroche, Pierre Cardin sau Gianfranco Ferre, în timp ce în România se vând sub brandul Bigotti.
Din această fabrică, înfiinţată în 1980 şi care se întinde pe 6.000 de metri pătraţi, o clădire emblemă a oraşului pentru industria textilă, au ieşit aproape 800.000 de cămăşi anul trecut. În perioada comunistă, de pe poarta acestei fabrici ieşeau aproape 2.000 de angajaţi.
„Lucrez de 37 de ani în această fabrică, iar din Õ90 sunt directorul ei general. Este cea mai mare companie cu capital românesc din Tulcea, o emblemă în timpul comunismului pentru industria textilă. Volumele trimise la export s-au redus semnificativ, costurile noastre au crescut. Costul de manoperă al unei cămăşi este de 4 euro, în timp ce costul de producţie este de 11-12 euro. Cămăşile se vând la preţuri de trei ori mai mari iar la brandurile de lux ajung şi la 80-90 de euro. Pentru cele mai multe produse primim ţesăturile, noi doar le asamblăm, punem nasturii, le aranjăm în pungi, asigurăm doar o mică parte din materiale. Lucrăm în lohn, semi-lohn“, a spus Cornel Runca, directorul general al Confecţii Tulcea. Fabrica a fost privatizată în 1995, prin metoda MEBO, un proces prin care activele unor companii deţinute de stat au fost vândute către salariaţii acesteia, şi are acum 1.660 de acţionari.

Hotnews:

Uniunea Europeana manifesta prea putina solidaritate fata de tarile din Europa Centrala si de Est, este de parere presedintele polonez Andrzej Duda. Declaratia liderului polonez vine in contextul in care Polonia a fost, la randul sau, acuzata de lipsa de solidaritate din cauza refuzului de a primi refugiati. "Uniunea Europeana este puternică, dar slăba la nivel deciziilor, asta este problema sa astăzi. Poate că aceasta vine din faptul că UE, în general, manifestă prea puțină solidaritate", a afirmat Andrzej Duda intr-un interviu acordat agentiei poloneze PAP si citat de AFP.
"Nu există suficientă solidaritate în ce privește înțelegerea situației noastre, tarile din Europa Centrala și de Est. Altfel spus, țări care au intrat relativ recent în UE și care încearcă să ajungă din urmă țările bogate din Occident. Noi căutăm să imbnatatim nivelul de trai pentru ca tinerii să nu fie obligați să isi caute loc de muncă în afara țării pentru un salariu decent, care să le permită un trai normal", a adaugat Andrzej Duda.
Presedintele polonez a adaugat ca este vorba despre "chestiuni importante pentru suveranitatea statelor, precum politica energetica și cea a materiilor prime", el facand astfel aluzie la gazoductul Nord Stream, care transportă gaze rusești spre Europa de Vest via Marea Baltică si este un proiect nepopular la Varșovia, precum și la politica Bruxellesului de reducere a utilizării cărbunelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.