Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anton Anton: 'În ceea ce priveşte directiva de gaze naturale, preşedinţia română acţionează în mod constructiv pentru negocierea acestui dosar'

Anton Anton

România va face eforturi pentru avansarea dosarului privind directiva gazelor, subiect care a dus la multe divergenţe de opinie între statele membre, a declarat, miercuri, Anton Anton, ministrul român al energiei, în cadrul Comisiei de industrii, cercetare şi energie din Parlamentul European, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

"În ceea ce priveşte directiva de gaze naturale, preşedinţia română acţionează în mod constructiv pentru negocierea acestui dosar. Dorim stabilirea unui cadru legal european transparent, având în vedere voinţa politică a colegiuitorilor. Preşedinţia română a iniţiat discuţii la nivel tehnic în această privinţă, săptămâna trecută, pe 15 ianuarie, în cadrul grupului de lucru Energie. Acest subiect este foarte sensibil din punct de vedere politic şi menţine divergenţe de opinie ale statelor membre. Preşedinţia română înţelege că acest dosar reprezintă o prioritate pentru Parlamentul European şi nu va prisosi niciun efort în consiliu pentru avansarea lui", a spus ministrul.

Anton a precizat că România îşi propune să facă paşi substanţiali în aceste discuţii.

Totodată, potrivit ministrului, Preşedinţia României va propune o dezbatere pe tema viitorului sistemului energetic al Uniunii Energiei, menit să asigure tranziţia energetică şi atingerea obiectivelor privind energia şi schimbările climatice.

"Ne propunem să adoptăm un set de concluzii pe această temă, în cadrul reuniunii Consiliului Energiei din iunie. Vom acorda o atenţie deosebită dezvoltării infrastructurii energetice, a soluţiilor de stocare şi a noilor tehnologii inovatoare", a arătat Anton.

El s-a referit şi la dosarele privind dezafectarea centralelor nucleare, unde de asemenea este nevoie de soluţii consensuale.

"În ceea ce priveşte dosarele referitoare la dezafectarea centralelor nucleare, continuăm efortul preşedinţiei austriece în sensul identificării unor soluţii consensuale la nivelul grupului de lucru. Programele de dezafectare reprezintă una dintre priorităţile preşedinţiei României, pentru o Europă mai sigură, consolidând securitatea nucleară şi contribuind la siguranţa cetăţenilor europeni şi a mediului, în contextul actual, care prezintă provocări cărora statele membre şi ceilalţi actori internaţionali trebuie să le facă faţă, preşedinţia României va adopta un set de concluzii ale consiliului cu privire la consolidarea securităţii nucleare", a arătat ministrul.

Reuniunea ministerială din 4 martie se va adresa problemelor legislative, iar cea din iunie adoptării concluziilor pe tema viitorului sistemului energetic al Uniunii.

"Reuniunile vor oferi timpul necesar dezbaterii strategiilor pe termen lung, pentru o planetă curată, precum şi recomandărilor Comisiei Europene privind planurile naţionale integrate de energie şi climă", a mai spus Anton.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.