Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Guterres pledează, în faţa Adunării Generale, pentru reformarea ONU

www.reuters.com
Antonio Guterres

Portughezul Antonio Guterres, care a depus luni jurământul în calitate de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a pledat pentru reformarea instituţiei pe care o va conduce de la 1 ianuarie 2017, transmite AFP.

'A venit timpul ca ONU să-şi recunoască insuficienţele şi să reformeze modul în care funcţionează', a afirmat Guterres, în discursul-program rostit în faţa Adunării Generale a celor 193 de state membre.

Citește și: SUA sunt în plin SCANDAL ce poate EXPLODA: Anunțul făcut de Casa Albă și care vizează Rusia

Cel de-al nouălea secretar general al ONU a recomandat reforme în trei domenii: menţinerea păcii, ajutorul pentru dezvoltare durabilă şi gestiune.

În faţa unor conflicte multiple, precum războiul din Siria, 'avem nevoie de mai multă mediere, arbitraj şi diplomaţie preventivă', a pledat el, declarându-se 'pregătit să se angajeze personal' dacă va fi necesar.

Plecând de la constatarea că, în prezent, Căştile albastre sunt adesea însărcinate 'să menţină o pace care nu există', viitorul secretar general a recomandat 'o reformă globală a strategiei şi operaţiunilor ONU' în favoarea păcii şi securităţii.

Totodată, el s-a pronunţat pentru 'o mai bună coordonare' între numeroasele instanţe ale ONU responsabile cu lupta antiteroristă.

ONU trebuie să conteze 'mai mult pe persoane şi mai puţin pe birocraţie', a mai spus Guterres, care a pledat pentru o instituţie 'mai agilă şi mai eficace', dar şi pentru necesitatea unei 'mai bune comunicări' despre activitatea Naţiunilor Unite, a creşterii rolului femeilor şi a promovării tinerilor în cadrul instituţiei.

Discursul său, rostit alternativ în limbile franceză, engleză şi spaniolă, a fost îndelung aplaudat de cei prezenţi în hemiciclul Adunării Generale.

Antonio Guterres îi va succeda în funcţie de la 1 ianuarie sud-coreeanului Ban Ki-moon, pentru un mandat de cinci ani, anunță Agerpres.

Guterres a fost prim-ministru socialist al Portugaliei între 1995 şi 2002, iar ulterior Înalt Comisar pentru refugiaţi al ONU din iunie 2005 până în decembrie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.