Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PNL Adrian Cozma propune Parlamentului o lege prin care 2023 să fie numit `Anul Iuliu Maniu`

adrian cozma deputat PNL

La împlinirea unui secol și jumătate de la nașterea marelui om politic și la 70 de ani de la martiriul acestuia în temnițele comuniste, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind instituirea anului 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României, în procedură de urgență.

În baza acestei legi ar urma să se organizeze evenimente   educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea și democratizarea României.

Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, pot aloca fonduri din bugetele proprii, pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar aceste manifestări.

Reamintim că deputatul sătmărean a avut o contribuție substanțială la renovarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, județul Sălaj, reinaugurată în 2019 după o campanie națională de strângere de fonduri.

În expunerea de motive a prezentei propuneri legislative se arată:

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în orașul Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, și a fost unul dintre cei mai prestigioşi și respectați oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române, din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre, luptând cu perseverenţă împotriva tendinţelor autoritare ca un adevărat apărător al democraţiei.

A fost unul dintre cei mai importanți ”părinți” ai realizării unității naționale, implicându-se activ realizarea visului istoric al românilor, realizarea României Mari la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „Sfinxul de la Bădăcin”.

A avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 - 1895 și a redactat manifestul „Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească”.

A refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria.

A participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat și a fost principalul organizator al Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României, iar pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată și funcția de ministru de interne.

A fost de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933.

După eșecul politicii lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din anul 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940, fiind un opozant al regimului lui Ion Antonescu.

A fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944, iar ziua de după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației.

Iuliu Maniu a fost unul dintre martirii închisorii de la Sighetul Marmației, alături de Ion Mihalache, fiind încarcerat, umilit și condamnat la moarte ca urmare a înscenării de la Tămădău. În data de 5 februarie 2023, se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui om politic, o moarte dedicată apărării democrației, unității românești și modernizării statului român.

Pentru o viață întreagă dedicată unității și modernizării României, consolidării democrației și pluralismului politic din țara noastră, Iuliu Maniu merită respectul și recunoștința noastră, a tuturor.

Așadar, propunem ca anul 2023 să fie denumit ”Anul Iuliu Maniu”, la 150 de ani de la nașterea fostului prim-ministru al României și la 70 de ani de la moartea sa în odioasele termnițe comuniste.

Facem precizarea că prezenta propunere legislativă nu are impact bugetar, evenimentele prevăzute de art.2 din lege putând fiind organizate în limita bugetelor deja aprobate pentru anul 2023 cu destinația - manifestări educaționale, politice, diplomatice sau culturale.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă. Procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iuliu Maniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.