Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț important pentru votul din Diaspora: Ce a anunțat Maria Ligor

AEP

Ministerul Afacerilor Externe va putea propune organizarea de secţii de votare în diaspora pe lângă cele aferente misiunilor diplomatice, iar românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi vor putea exercita preferinţa electorală la orice secţie organizată în afara graniţelor, pe liste suplimentare, a afirmat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor.

"Am adoptat astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. În esenţă, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016 pentru a rezolva două chestiuni pe care le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Explicit, ne referim la faptul că, pe lângă posibilitatea de a organiza secţii de votare la misiunile diplomatice, înţelegând aici ambasade, consulate sau institute culturale, şi, de asemenea, secţii de votare la solicitarea a 100 de alegători care se înscriu cu această preferinţă în Registrul Electoral, am creat şi posibilitatea de a organiza secţii de votare acolo unde au mai fost anterior şi unde, în funcţie de informaţiile de care dispunem, există o prezenţă semnificativă a românilor. Aceste secţii vor fi integrate în lista finală de secţii de votare pentru Diaspora, listă care va fi stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă", a explicat Maria Ligor, într-o conferinţă de presă.

Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni a adăugat că o a doua modificare adusă "vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să poată vota la orice secţie din străinătate". "Respectiv, posibilitatea să fie înscrişi în listele suplimentare, indiferent de secţia de votare la care se prezintă. Până în prezent, exista o dificultate în acest sens şi am încercat să eliminăm acest obstacol", a precizat Ligor. Ea a menţionat, în legătură cu folosirea listelor suplimentare, că "principala preocupare care exista anterior era legată de posibilitatea votului dublu sau multiplu". "Legea 208 care e în vigoare în momentul de faţă prevede foarte clar că identitatea alegătorului este verificată elctronic şi că această eventualitate a votului multiplu este practic eliminată", a arătat Ligor. Ministrul a adăugat că ordonanţa prevede şi "posibilitatea ca cererea de înscriere în Registrul Electoral şi copiile după actele doveditoare ale domiciliului sau reşedinţei în străinătate să poate fi trimise la ambasade sau consulate şi în format electronic, prin email", anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.