DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Anunț exploziv: 'Deficitul bugetar s-a dublat în decembrie'! Care ar fi motivele, potrivit Ministerului Finanțelor

www.agerpres.ro
bani, scădere, indicator

Potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor, decalajul dintre încasări şi cheltuieli, mai precis deficitul bugetar, a crescut la 24,3 miliarde de lei pe anul 2017, faţă de 10,2 miliarde de lei la 11 luni pentru că ordonatorii de credite şi-au depus ordinele de plată abia în a treia decadă din luna decembrie.

"Termenul de depunere a cererilor de deschidere a creditelor bugetare de către ordonatori a fost devansat şi majoritatea au venit chiar la sfârşitul perioadei; după 22 decembrie am avut şi zile cu plăţi de câteva miliarde de lei pentru echilibrare, dar noua formulă nu va mai permite aşa ceva”, au explicat oficialii Ministerului Finanţelor.

Citește și: Adrian Năstase surprinde: 'El a fost cel mai bun președinte al României'

"Aşa cum sunt foarte mulţi contribuabili care vin în ultima zi să-şi plătească taxele şi impozitele, avem şi foarte mulţi ordonatori care vin în ultima zi, în decembrie, să deschidă creditele de echilibrare, astfel că şi cheltuielile bugetare cresc exponenţial în ultima lună din an, majorând deficitul cu un anumit procentaj din PIB”, au mai explicat sursele citate.

În fiecare an, deficitul bugetar este relativ mic în primele 11 luni, pentru ca în decembrie să crească până la limitele impuse de acordurile cu Comisia Europeană. Execuţiile bugetare pe anii trecuţi arată că, spre exemplu, în 2016 deficitul a fost de 2,4% din PIB (18,2 miliarde de lei) la 12 luni, după ce la 11 luni fusese de doar 0,73% din PIB (5,03 miliarde de lei). Iar în 2015 deficitul a fost de 1,47% din PIB (10,3 miliarde de lei) la 12 luni, după ce la 11 luni fusese de 0,76% din PIB (5,3 miliarde de lei).

Anul 2017 s-a încheiat cu un deficit de 24,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită de 2,96% din PIB, cu venituri de 251,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 276,1 miliarde de lei, a informat, vineri, Ministerul Finanţelor.

Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul 2016, iar cheltuielile au crescut în termeni nominali cu 14%.

Citește și: Liviu Dragnea le-a decis 'viitorul' lui Mihai Tudose și și Sevil Shhaideh: 'Răspunsul este NU'

Cheltuielile de personal au crescut cu 22% faţă de anul precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016. Cheltuielile cu bunuri şi servicii şi subvenţii au scăzut faţă de anul 2016 cu 0,7%, respectiv cu 6,1%. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 13,1%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, şi cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1000 lei, precum şi măsurile ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale; majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie, anunță Mediafax.ro.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum ẟi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne ẟi externe, au fost de 26,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB, arată datele Ministerului Finanţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.