Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț spumos al oamenilor de știință: Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult

AndreyPopov/iStockphoto
somn

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei. Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că cei care dormeau prost aveau tendința de a folosi mai mult autoironia și de a înjura mai des, scrie PsyPost.

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziția individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Și autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci și tendința de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare

Studiile anterioare au documentat pe larg diferențele individuale în ceea ce privește utilizarea și aprecierea umorului și folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor și identificând diverși factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică și cultura, care influențează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înșiși.

"În studiul de față, m-a interesat dacă utilizarea înjurăturilor poate fi legată de procesele biologice (de exemplu, nivelul de oboseală) care operează sub nivelul conștiinței.”

Sudiul s-a bazat, însă, pe o raportare, ceea ce poate duce la anumite erori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.