Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul Ambasadorului României de la Chişinău despre declaraţiile simbolice de Unire: Românii au tot dreptul să se bucure în Anul Centenarului

romania moldova

În Anul Centenarului, 'românii, cei care simt româneşte, au tot dreptul să se bucure', a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, invitat marţi seara la postul public de televiziune de la Chişinău, în contextul în care numărul localităţilor moldovene care au semnat declaraţia simbolică de Unire cu România a ajuns la 100, relatează miercuri portalul Deschide.md, anunţă Agerpres.

Cu toate acestea, ambasadorul român a insistat că aceste declaraţii au un caracter strict simbolic, fără nicio conotaţie juridică şi care semnifică apartenenţa la anumite idei naţionale. În aceeaşi intervenţie, Daniel Ioniţă a spus că semnarea acestor declaraţii nici nu îl bucură în mod neapărat, dar nici nu îl întristează în mod special.

'Nu mă bucură pentru că, cu siguranţă, aceste declaraţii vor fi folosite de anumiţi politicieni de la Chişinău tocmai pentru a lovi în România', a spus ambasadorul Ioniţă, evidenţiind sentimentul sincer al unioniştilor.

Miercuri, după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare, de la care au absentat reprezentanţii guvernului şi parlamentului, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-o conferinţă de presă că va adresa în curând o scrisoare (deschisă) ONU şi Consiliului Europei împotriva acţiunilor României care ar prezenta - în opinia sa - 'riscuri pentru statalitatea Republicii Moldova', potrivit Radio Chişinău.

'În viitorul apropiat mă voi adresa cu o scrisoare la ONU şi Consiliul Europei. Eu vreau să aflu care este poziţia partenerilor noştri externi faţă de situaţia când un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de parlamentul din România, întreprinde unele acţiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea Republica Moldova', a spus Dodon. Consiliul Suprem de Securitate, a mai afirmat Dodon, condamnă Declaraţiile de Unire cu România, semnate zilnic de câte 4-5 localităţi din Republica Moldova. Mai mult, el a anunţat că pregăteşte un proiect de modificare a legislaţiei prin care să fie introdusă răspunderea penală pentru 'acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova'.

'Cei care au aprobat astfel de declaraţii şi continuă să o facă vor trebui să răspundă în faţa legii. Orice acţiuni care duc la lichidarea statalităţii sunt anticonstituţionale', a afirmat preşedintele prorus de la Chişinău, care s-a declarat profund îngrijorat de posibilele acţiuni de destabilizare care ar putea avea loc în perioada 24-27 martie şi le-a cerut organelor competente să se autosesizeze.

La 25 mai, unioniştii vor să se adune în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire.

Într-o reacţie la declaraţiile lui Igor Dodon, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a acuzat pe preşedintele republicii că prin astfel de afirmaţii şi ameninţări antiunioniste dezbină societatea.

'Prin interzicerea unor manifestări sincere şi autentice ale oamenilor de reunire cu România nu faci decât să dezbini societatea şi să instaurezi o dictatură a gândirii şi a exprimării. Nu prin legi care cer pedepsirea oamenilor pentru ceea ce cred ei se construieşte o societate unită şi civilizată, gata să lupte împreună pentru scopuri comune - bunăstare, libertate şi democraţie', a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după ce Igor Dodon a ameninţat aleşii locali care au semnat Declaraţia de Unire că vor fi traşi la răspundere.

Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică 'Acţiunea 2012', care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.