Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul lui Zelenski: Olanda și Ucraina pregătesc tribunalul care îi va judeca pe torţionarii ruşi

Profimedia
zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că Ucraina lucrează, la diferite niveluri, la crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva ţării sale, iar Olanda oferă asistenţă Kievului în acest sens, anunță news.ro.

"Am discutat astăzi (luni, 28 noiembrie - n.r.) despre acest lucru cu miniştrii de externe ai ţărilor partenere. Şeful Biroului prezidenţial, Andrii Iermak, a participat la conferinţa desfăşurată în Franţa. Acolo lucrează membrii grupului de lucru pe tema creării unui tribunal. Procurorul general Andrii Kostin şi prima doamnă a Ucrainei au reprezentat ţara noastră în Marea Britanie astăzi - acolo a avut loc o conferinţă privind combaterea violenţei sexuale în timp de război. Domnul Kostin se pregăteşte să se întâlnească mâine (marţi - n.r.) la Berlin cu miniştrii de justiţie din G7. Subiectul principal al tuturor acestor evenimente este responsabilitatea Rusiei pentru război şi teroare", a spus Volodimir Zelenski.

„Am vorbit cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte. Apropo, Ţările de Jos oferă asistenţă substanţială Ucrainei în pregătirea tribunalului pentru agresiune şi în stabilirea adevărului despre toţi criminalii şi torţionarii ruşi. Ucraina este recunoscătoare pentru acest lucru. Am auzit un semnal foarte important din partea domnului prim-ministru Rutte - un semnal despre anul viitor. Sprijinul pentru statul nostru nu va face decât să crească”, i-a asigurat preşedintele Zelenski pe conaţionalii săi în mesajul zilnic transmis luni seara.

El a anunţat că în doar o săptămână, inamicul a tras de 258 de ori asupra a 30 de localităţi din regiunea Herson, iar armata rusă a avariat staţia de pompare care furniza apă în Mikolaiv (Nikolaiev).

"Ei bine, ce se poate spune despre ei? Aceasta este adevărata esenţă a acestor «tovarăşi» care au preluat controlul Rusiei. După 20 de ani de domnie, o mare parte din propriul lor stat este într-o asemenea stare de devastare, ca şi cum acolo ar fi avut loc un război. Dar nu este un război, se întâmplă doar pentru că au venit ei. Ei nu sunt capabili de nimic altceva decât de devastare. Asta este tot ceea ce lasă în urmă. Iar ceea ce fac acum împotriva Ucrainei este încercarea lor de a se răzbuna. De a se răzbuna pentru faptul că ucrainenii s-au apărat în mod repetat de ei”, a arătat Zelenski.

El le-a promis ucrainenilor că Ucraina nu va fi niciodată un loc al devastării. "Ucraina nu va accepta niciodată ordine de la aceşti «tovarăşi» de la Moscova. Vom face totul pentru a restabili fiecare lucru, fiecare casă, fiecare întreprindere distrusă de ocupanţi”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a spus că a vorbit luni despre nevoile de protecţie şi reconstrucţie ale Ucrainei cu miniştrii de externe din şapte ţări din Europa de Nord - Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia, Norvegia, Islanda. "Le-am mulţumit pentru această vizită comună în Ucraina - un gest de sprijin şi solidaritate care este foarte important în acest moment. Avem acorduri privind continuarea cooperării în domeniile apărării şi energiei, în proiectele de reconstrucţie a statului nostru şi în sfera sancţiunilor", a arătat preşedintele ucrainean.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.