Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AOR, întâlnire cu ministrul Fondurilor Europene: LISTA solicitărilor

ioan marcel bolos

Asociația Orașelor din România (AOR) a continuat seria videoconferințelor care fac legătura dintre autoritățile locale și cele centrale, partenerii tradiționali de dialog, iar marți, 19 mai 2020, prin intermediul platformei de streaming, peste 30 de reprezentanţi ai oraşelor membre AOR au luat parte la întâlnirea cu ministrul Fondurilor Europene, dl. Ioan Marcel Boloș.

La propunerea conducerii Asociației Orașelor din România de susținere de către bugetul de stat a cheltuielilor de cofinanțare aferente proiectelor cu finanțare europeană, respectiv a cheltuielilor neeligibile din aceste proiecte, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a declarat că „suntem interesați de susținerea autorităților locale care implementează proiecte din fonduri nerambursabile și, ca atare, voi studia această propunere. Sunt autorități locale care întâmpină probleme legate de cofinanțare și va trebui să identificăm pârghii de sprijin, poate chiar creșterea contribuției de la bugetul de stat, care pentru cazuri bine fundamentate poate crește până la 15%.”

Dezbaterea cu ministrul Boloș, moderată de dl. președinte executiv Ionel Chiriță și de dna. Florica Gabriela Tulbure, prim-vicepreședinte AOR și primarul orașului Seini, a fost axată pe problemele principale pe care autoritățile locale le au în această perioadă, fie că este vorba de starea de urgență sau de alertă.

Ionel Chiriță, președinte executiv AOR, a solicitat susținerea de către Guvernul României a conceptului “Oraşul centru de dezvoltare zonală” şi construirea unui “Program Naţional pentru realizarea şi finanţarea unor Centre de Dezvoltare Zonală”, având în vedere că aproape toate orașele organizează, finanțează și gestionează servicii publice (spitale, licee, evidenţa informatizată a persoanei, creşe, servicii de voluntari pentru situaţii de urgenţă, ş.a.), care deservesc şi comunele învecinate. Ministrul Fondurilor Europene a spus că își dorește, după modelul francez, întărirea parteneriatului dintre orașe și zonele limitrofe, prin intermediul asociațiilor de dezvoltare comunitară. “De exemplu, vom finanța în perioada 2021-2027 o linie de transport, un drum, care să facă legătura cu zonele limitrofe, comune, sate, care va contribui la dezvoltarea integrată a unei zone mai largi”, a explicat Boloș.

Ministrul a mai anunțat că Fondurile Europene alocate într-o axă exclusiv dedicată orașelor și municipiilor nereședință de județ, aferente perioadei 2021-2027, se vor axa pe mobilitate urbană, regenerare urbană, școli, spitale, dar și pentru centuri ocolitoare, rețele de gaze sau parcuri de creștere inteligentă. De asemenea, patrimoniul cultural și turismul sunt prioritare, în propunerea de alocare fiind prinși 200 de milioane de euro doar pentru patrimoniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.