Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apa de la robinet din Câmpina, Prahova, nu este recomandată pentru consum, conform unei analize recente

ego.ro
apa robinet

Operatorul de apă Hidro Prahova, cel mai mare furnizor de apă din judeţul Prahova, anunţă, vineri că recomandă locuitorilor municipiului Câmpina, al doilea mare oraş din judeţ, să nu consume apa de la robinet şi să o folosească doar în scopuri menajere. Recomandarea vine în baza rezultatelor unor analize pe probe prelevate în urmă cu jumătate de an compania de apă susţinând că abia acum a primit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova rezultatele. DSP Prahova susţine că a aflat rezultatele abia în 17 ianuarie şi că operatorul de apă cunoştea aceste rezultate cu două săptămâni înainte de a le anunţa public.

 

„La o probă de rutină (din cadrul monitorizării de audit) prelucrată de lnstitutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) efectuată la ieşirea din Staţia de Tratare a Apei Muscel - Voila Câmpina, a fost identificată o depaşire minimală a nivelului de tetracloretena şi tricloretena de 12,5 µg/L faţă de valoarea admisă de 10 µg/L. Trebuie precizat faptul că au fost prelevate probe şi din reţeaua de alimentare cu apă potabilă Câmpina (din punctele Spitalul Municipal şi Piaţa Centrală), acestea nedepăşind valoarea de 0,51 µg/L, mult sub pragul maxim admis de 10 µg/L. În aceste condiţii, Hidro Prahova S.A. a dispus ca, în perioada 26 - 28 ianuarie 2024, să se efectueze igienizarea tuturor rezervoarelor şi a staţiei de tratare Muscel - Voila, după care se va repeta analiza de apă de la ieşire staţie pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretena şi tricloretena”, informează compania Hiro Prahova, printr-un anunţ postat pe site-ul propriu, vineri, potrivit news.ro.

În acest context, Hidro Prahova S.A., la care acţionar majoritar este CJ Prahova, le recomandă tuturor locuitorilor şi agentilor economici din Câmpina ca, „până la o nouă informare care să arate că nu există niciun parametru depăşit, apa din sistemul public sa fie folosită exclusiv în scopuri menajere”, anunţând că va pune la dispoziţia locuitorilor din Câmpina containere cu apă potabilă care sa fie folosită până la obţinerea noilor rezultate.

„Proba în cauză a fost prelevată în data de 26.06.2023, iar informarea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova către Hidro Prahova S.A. a venit in data de 25.01.2024”, susţine Hidro Prahova.

Şi primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, susţine că tot vineri, 25 ianuarie, Primăria a fost anunţată de către DSP Prahova despre faptul că probe recoltate în urmă cu jumătate de an au ieşit neconforme.

Într-un comunicat postat pe pagina de web a municipalităţii, primarul transmite: „La 25.01.2024 Direcţia de Sănătate Publică Prahova a informat Primăria Municipiului Câmpina, operatorul Hidro Prahova SA şi cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, mai exact la 26.06.2023, neconfirmată de o a doua probă recoltată, conform procedurii, până la data prezentă a evidenţiat neconformităţi în privinţa a doi compuşi chimici – teracoletena şi tricoleretena peste concentraţia maximă admisă”.

Comunicatul semnat de edil recomandă „evitarea consumului de apă pentru băut, gătit şi spălat”.

Primarul solicită prelevarea de urgenţă a celei de-a doua probe şi realizarea de analize ale căror rezultate să fie transmise locuitorilor oraşului.

DSP Prahova a făcut public punctul de vedere al instituţiei cu privire la această situaţie, susţinând că a aflat despre rezultatele analizelor în 17 ianuarie, deşi rezultatele INSP erau gata din iulie anul trecut. De asemenea, conducerea DSP Prahova susţine că reprezentanţii companiei de apă ştiau despre rezultatul analizelor cu două săptămâni înainte de a-l face public.

Totuşi, varianta DSP Prahova diferă de cea a Primăriei şi a operatorului de apă. „Raportul de încercare nr. 336/31.07.2023 emis de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Apei din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a fost preluat (conform adresei de informare transmisă de către SC Hidro Prahova SA nr. 99/SCLM/18.01.2024 înregistrată la DSPJ Prahova cu nr. 2502/18.01.2024) de către reprezentantul Hidro Prahova în data de 12.01.2024 şi înregistrat în data de 15.01.2024 la Hidro Prahova cu nr SCLM/83/15.01.2024. DSPJ Prahova a intrat în posesia acestui raport în data de 17.01.2024 iar evaluarea acestuia s-a realizat în data de 18.01.2024, constatându-se neconformitatea la calitatea apei la parametrul tetracoretenă şi tricloretenă”, se arată într-un comunicat al DSP Prahova.

DSP Prahova precizează că retestarea calităţii apei la Câmpina a fost programată pentru luni, 29 ianuarie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.