Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apariţie surpriză la Ziua Marinei: Fostul adjunct al lui Kovesi şi-a căutat demisia pierdută în spatele 'cuplului' Iohannis-Birchall

ziua marinei

Apariție surpriză în tribuna oficială de la Ziua Marinei. Procurorul Marius Iacob, probabil în căutarea demisiei pierdute, a fost poziţionat strategic în spatele preşedintelui şi a ministrului Justiției. Practic, cei care, într-un fel sau altul, cu vină sau fără vină, i-au pierdut demisia.

Îmbrăcat de gală, în uniformă de general de justiţie militară, Marius Iacob a reprezentat cu cinste... nu ştim ce, pentru că nu mai deține nicio funcție de conducere, după ce a fost sancţionat disciplinat prin decizie a ÎCCJ. Fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, devenit celebru pentru instrumentarea cazului Elodia, a fost făcut general în rezervă în Ministerul Afacerilor Interne, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 1 decembrie 2014.

CITEŞTE ŞI: Coincidenţă sau strategie? O asociaţie a procurorilor a prezentat date nepublice din ancheta de la Caracal simultan cu o publicaţie online

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors, pe 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob. El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu "avertisment".

Marius Iacob trebuia să rămână fără funcţia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: "4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător." Unul dintre motivele prevăzute de art. 51 alin. (2) este: "c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare."

După patru luni, ministrul Justiţiei şi-a dat seama că solicitarea de eliberare din funcţie nu a mai plecat niciodată spre Cotroceni, astfel că preşedintele Iohannis nu avea cum să emită decretul de eliberare din funcţie. În toată această perioadă, nici procurorul general, nici procurorul-şef al DNA, nici Secţia pentru procurori a CSM nu au considerat necesar să clarifice situaţia lui Marius Iacob, cel care ocupa ilegal funcţia de procuror-şef adjunct al DNA. Apariţia în presă a informaţiilor despre acest caz a generat o anchetă internă la Ministerul Justiţiei, o scrisoare deschisă a două judecătoare membre CSM şi, în final, sesizarea din oficiu a SIIJ.

Poate că autorităţile ar trebui să explice și locul pe care l-a ocupat Marius Iacob în tribuna oficială, țînând cont că acesta nu mai ocupă funcții de conducere și, totuşi, a fost în rândul al doilea, pe locurile destinate demnitarilor. Invitaţiile la eveniment au fost trimise de Statul Major al Forţelor Navale.

Şi, în fine, cireaşa de pe tort a fost prezenţa ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la aceeaşi tribună oficială cu fostul adjunct al DNA, în condiţiile în care acesta are calitatea de inculpat într-un dosar DNA, în care a fost achitat în prima instanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.