Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel de ultimă oră al PRU către Klaus Iohannis: Ce îi cer naţionaliştii preşedintelui

Bogdan Diaconu

Partidul România Unită (PRU) îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori deschise, găsirea de soluţii, în cadrul CSAT, care să asigure continuarea activităţii Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), având în vedere stoparea activităţii de producere în ţară a combustibilului nuclear folosit la Centrala de la Cernavodă.

"Partidul România Unită, în calitate de partid care s-a angajat să apere valorile naţionale, vă solicită să identificaţi soluţii în cadrul şedinţei CSAT din 15 martie anul curent prin care să fie apărată independenţa energetică a României, ameninţată direct prin încetarea activităţii de producere în ţară a combustibilului nuclear folosit la Centrala Nucleară de la Cernavodă", se arată în scrisoarea adresată şefului statului de PRU.

Reprezentanţii formaţiunii conduse de deputatul Bogdan Diaconu reamintesc că, "prin decizia ÎCCJ din 2015, Compania Naţională a Uraniului (CNU) a fost obligată să recalculeze preţul de vânzare a oxidului de uraniu la o valoare care îl face necompetitiv în prezent într-o licitaţie în care singurul criteriu este preţul de ofertare, astfel încât Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) a reziliat contractul cu CNU începând cu 1 ianuarie 2016 şi cumpără combustibil nuclear din import".

"De asemenea, în bugetul consolidat nu există alocată suma necesară pentru a cumpăra combustibilul nuclear produs de CNU pentru rezervele speciale ale statului, astfel încât în 2016 CNU nu mai are niciun beneficiar şi ca urmare este pusă în situaţia de a-şi înceta activitatea", susţine sursa citată. În scrisoare se afirmă, totodată, că, potrivit strategiei energetice naţionale pe termen mediu şi lung, PRU doreşte să se asigure independenţa energetică a ţării printr-un mix energetic între termo, hidro, nuclear şi surse regenerabile, "ponderea nuclearului urmând să crească la circa 20 de procente".

"Vă întrebăm însă: putem şti cum va evolua preţul combustibilului nuclear pe termen lung? În condiţiile în care dorim să investim în dezvoltarea centralelor electrice prin dublarea producţiei pe nuclear, dorim să devenim dependenţi energetic de combustibilul din import? Până în prezent, ne confruntăm cu dependenţa de un singur furnizor de gaze din import (gaz din Rusia), care îşi poate impune preţul şi ştim ce eforturi se fac la nivel european, în actualul context geopolitic, pentru a avea şi o a doua sursă de alimentare. România, care în prezent este dependentă de gazul natural importat din Rusia, doreşte să ajungă dependentă energetic şi în domeniul nuclear?", întreabă reprezentanţii PRU. Potrivit acestora, "închiderea activităţii CNU poate aduce prejudicii economice şi geopolitice majore României pe termen lung". Ei îi solicită lui Iohannis, în calitatea sa de preşedinte al CSAT, să ceară Executivului în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de marţi "să depună toate eforturile pentru găsirea unor soluţii care să permită continuarea activităţii CNU şi asigurarea independenţei energetice a României pe termen mediu şi lung", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.