Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel la premierul Dăncilă, în replică la planul ruşilor de INCENDIERE a şcolilor româneşti

Dancila guvern Victoria

PMP condamnă tentativele de incendiere a unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Cernăuţi şi îi solicită premierului Viorica Dăncilă să îşi asume de urgenţă acţiuni concrete privind situaţia românilor din Ucraina, afirmă preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Citeşte şi: Schimbări DRASTICE la RATB: Regia DESFIINŢEAZĂ casele de bilete

"Partidul Mişcarea Populară condamnă cu fermitate tentativele de incendiere a unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi, apreciind că declaraţiile oficialilor ucraineni cu privire la planificarea de către serviciile de informaţii ruseşti a aruncării în aer de şcoli româneşti în Bucovina sunt de o gravitate fără precedent. PMP cere prim-ministrului Viorica Dăncilă să îşi asume de urgenţă acţiuni concrete cu privire la situaţia din Ucraina pentru a demonstra că statul român este capabil să fie alături de români, cu atât mai mult atunci când aceştia cad pradă jocurilor pentru delimitarea zonelor strategice de influenţă în regiune", spune Tomac într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Deputatul Eugen Tomac susţine că forţa unei naţiuni stă în capacitatea acesteia de a-şi proteja cetăţenii, indiferent de contextul istoric şi de interesele de moment ale marilor puteri.

"În Anul Centenar, este vital să putem răspunde inteligent oricărei provocări şi încercări de prigonire a românilor, cu atât mai mult cu cât Bucovina a mai fost odată, în istorie, scena unui proces stalinist criminal de deznaţionalizare a românilor. În contextul în care legislaţia în domeniul învăţământului a fost modificată astfel încât şcolile româneşti din statul vecin să fie asimilate este obligaţia Guvernului să acţioneze de urgenţă", explică liderul deputaţilor PMP.

Serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi, a informat vineri centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ferm orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română din Ucraina, în contextul informaţiilor prezentate de Serviciul de Securitate din această ţară privind tentative de incendiere a unor astfel de unităţi de învăţământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.