Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apetisanta Gastronomie Grecescă

Organizatia Elena de Turism
tsatsiki

Sunteți în țara care a dat naștere simpozioanelor. Adevarata experiență a gastronomiei grecești satisface și cele mai pretențioase gusturi cu originalitatea ingredientelor sale și nenumăratele combinații gustoase - unele sărate ca Marea Egee, altele dulci ca apusul în Santorini, calde ca soarele dimineții în Cyclade sau reci ca râurile înghețate din Epirus, ”fine” ca norii cerului de dimineață din Attica sau sălbatice ca strâmtorile din Macedonia, calde ca ploile de toamnă din Heptanisa sau “reconfortante” ca briza primăverii din Creta. Impunătoare și gălăgioasă ca valul din Samothrace, plină de schimbări și surprize placute, gastronomia grecească comemorează istoria sa câştigând un loc în piedestalul lumii contemporane a gastronomiei. Nu poate fi altfel într-o țară precum Grecia, care combină cu măiestrie tradiția și conceptele moderne, arătându-ne mai multe fețe stând mândră spre soare, spre mare, spre ospitalitatea și zâmbetul cald al oamenilor. Turistul sosit în Grecia simte imediat unicitatea, seninătatea care o emană, magia si complexitatea naturii, senzatii traite de milioane de turisti care vin în Grecia de peste tot din lume pentru a putea fi martori la momentul unic al renasterii Jocurilor Olimpice in tara care le-a creat .

Ingrediente de bază

Bucătăria greacă are patru secrete: ingrediente proaspete de bună calitate, utilizarea corectă a condimentelor, celebrul ulei de măsline grecesc și simplitatea.

Uleiul de măsline grecesc merită o notă specială. Însoțește aproape toate preparatele grecești, este folosit din belșug în majoritatea acestora, este de o calitate excelentă și este foarte bun pentru sănătate. De asemenea se știe că, cultivarea artificială a legumelor nu se realizează din cauza climatului grecesc blând. În consecință, majoritatea legumelor sunt cultivate în mod natural și, prin urmare, își păstrează aroma. În același timp, nu trebuie să uitați de aroma bogată a fructelor grecești proaspete, precum strugurii, caisele, piersicile, cireșele, pepenii etc.

Brânzeturi Delicioase

Faimoasă în întreagă lume, feta atestată ca un produs tradiţional grecesc , moale sau tare, sărată sau picantă, feta a reușit să câștige un loc distinct nu numai pe mesele grecilor, dar și în meniurile celor mai bune restaurante gourmet din lume.

content-image

Varietatea brânzeturilor, totuși, nu se termină cu feta. Cei care nu a gustat anthotyro proaspăt,  galotyri din Epirus , xinomyzithra din Creta, Tinos sau Naxos "graviera", o bucată de kasseri din Lesvos sau Xanthi, un “khalataki” din Limnos, niște katiki din Domokos pe un biscuite, o bucată de kefalotyri sau kefalograviera, faimosul Kopanisti din Cyclade, Menouri și Metsovone sau vechiul myzthira nu poate pretinde că știe totul despre brânzeturile grecești. De la un capăt la altul, fermierii greci și producătorii de brânzeturi strâng laptele de capră și oaie și îl transformă într-o excelentă brânză aplicând propriile lor tehnici tradiționale. Brânza grecească, unică în felul ei, poate fi individual prezentă într-o masă sau conferind o gustoasă atingere într-un platou delicios.

Plăcintele sunt incluse într-o parte distinctă a gastronomiei  și tradiției grecești. În trecut casnicele optau pentru plăcinte în efortul de a face masa mai bogată în timpul anilor grei de război. Tehnica de întindere a aluatului folosind două ingrediente de bază, făina și apa, a devenit o adevărată artă în timp.

În zilele noastre, poți să găsești plăcinte cu aluat subțire sau gros, kourou sau pufos, aluat făcut din făină de porumb sau făina integrală, umplută cu orice îți poți imagina. De la un simplu spanac la brânză de capră cu ulei de trufe sau vinete, umplutură de legume, pui, orez, carne s.a.m.d.

Peşte si Fructe de Mare

Extrem de proaspăt și cu un gust unic, peștele grecesc  și fructele de mare constituie  o parte importantă a dietei grecești. Și nu ar putea fi altfel într-o țară înconjurată de mare. Nu este o simplă coincidența că faimoasa supă de pește “kakavia” (friptura pescarilor) este preparată în cel puțin 30 de feluri, din moment ce locuitorii fiecărei regiuni propun câte o rețetă.

content-image

Crud, pe grătar, prăjit sau gătit, peștele grecesc ca și fructele de mare, (stridii, midi, arici de mare, caracatiă, calamari, creveți, raci cu platoșa și altele) sunt minunați. Și bucătarii-șefi  îi onorează  combinându-Ie cu vin, lămâie, usturoi  și pătrunjel, șofran, preparându-I cu lichior de anason, sau tsipouro.

Carne

În partea continentală și zonele muntoase de pe insule este locul în care veți găsi carnea cu gust excelent, în principal miel, carne de porc sau capră. Încercați mâncăruri tradiționale gătite cu paste făcute în casă, plăcinte aromate cu carne în Epirus, kokoretsi făcute din organe de miel și gătit la proţap , sau o tocană de iepure. Souvlaki și gyros care nu au nevoie de introducere, bucură-te de pita  cu carne, felii de roşii și ceapă cu tzatziki și cartofi prăjiți.

În ciuda a ceea ce vă puteți crede despre bucătăria greacească, aceasta este mai mult decât „moussaka”, „souvlaki” și celebra salată grecească „choriatiki”. Oferă o mare varietate de mâncăruri delicioase și sănătoase, care pot satisface pe toată lumea, atât vegetarieni, cât și iubitori de carne. Zeci de studii științifice au arătat efectul pozitiv al unei diete grecești echilibrate asupra sănătății, frumuseții și longevității persoanelor.

content-image

content-image

content-image

Reţete:

TZATZIKI

Ingrediente:

1 Castravete

2 Căței de usturoi pisați

¼cana ulei de măsline

500 gr. iaurt grecesc

1 lingură oțet

sare după gust

content-image

Mod Preparare:

Se rade castravetele pe răzătoarea mică, după care se scurge bine zeama.

Într-un bol, se adaugă usturoiul, castravetele stors, uleiul , iaurtul, oțetul și sarea și se amestecă până la omogenizare. Se păstrează la rece până la servire.

content-image

Dakos

Ingrediente:

O chiflă mare de orz sau o bucată de pesmet (pâine uscată) din făină integral

2 linguri de ulei pur din măsline

O roșie mai mare sau 2 mai mici tăiate cuburi

O lingură de branză Feta

O lingurită oregano sau cimbru

Măsline verzi sau negre feliate

Se înmoaie pesmetul pe ambele părti.

Se pune o lingură de ulei pe pesmet.

Se adaugă roșia și incă o lingură de ulei de măsline, brânza dată pe răzătoare, mirodeniile și se asezonează cu sare și piper.

Ingrediente ideale:

o sticlă de ulei de cea mai bună calitate, o legătură de rozmarin, cimbru sau oregano, 2 cătei de usturoi, ușor zdrobiți, boabe de piper roșu sau negru, un ardei iute mic și roșu (opțional).

Instrucțiuni:

Puneți  uleiul de măsline și ingredientele proaspete într-o sticlă.

Vor fi gata să transforme o masă simplă într-o masă delicioasă într-o săptămană.

Sfaturi: Folosiți uleiul de măsline pur pentru salate și legume fierte sau pentru a stropi carnea sau peștele pe grătar. Puteți folosi uleiul de măsline pentru prăjit fără nici o frică. Poate fi folosit la temperaturi mai mari decât uleiul din semințe. Fiți atenți totuși să îl strecurați pentru ca data viitoare când îl folosiți să nu aibă resturi de alimente. De asemenea uleiul de măsline trebuie incălzit treptat și nu dintr-o dată. Dacă vreți să adăugati o cantitate suplimentară de ulei, așteptați pană când prima cantitate de ulei gătit este gata. Pentru dulciuri folosiți un ulei de măsline care să nu aibă o aromă puternică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.