Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apocalipsa financiară s-a amânat: Activităţile de afaceri din SUA şi zona euro s-au intensificat în aprilie

financiar

Activităţile de afaceri din SUA şi zona euro s-au intensificat în aprilie, potrivit sondajelor publicate vineri, în ciuda faptului că bancherii centrali au semnalat că se apropie de vârful ciclurilor lor de majorare a ratei dobânzii cheie, menite să reducă suficient cererea în rândul consumatorilor pentru a încetini inflaţia ridicată, transmite Reuters.

S&P Global a anunţat că indicele de producţie PMI compozit din SUA, care urmăreşte sectoarele de producţie şi servicii, a crescut la nivelul de 53,5 în această lună. Acesta este cel mai înalt nivel atins din mai anul trecut şi a urmat unei citiri finale de 52,3 din martie, scrie news.ro.

Creşterea acestui indice este în contradicţie cu semnele tot mai mari că economia este în pericol de alunecare în recesiune, deoarece ratele dobânzilor mai mari încep să aibă impact negativ.

A fost a treia lună consecutivă în care PMI a rămas peste nivelul de 50, indicând o creştere în sectorul privat.

Datele sondajului au fost colectate în perioada 12-20 aprilie.

În zona euro, industria de servicii, care este dominantă, a înregistratr o creştere a cererii care era deja susţinută, iar aceasta mai mult decât a compensat o scădere din ce în ce mai profundă a producţiei.

Indicele Compozit al Managerilor de Achiziţii (PMI) al HCOB, întocmit de S&P Global şi văzut ca un bun indicator al sănătăţii economice generale, a sărit în aprilie la un maxim al ultimelor 11 luni, de 54,4, de la 53,7 din martie.

Un PMI care acoperă industria serviciilor a crescut de la 55 la 56,6, în această lună, cotrazicând aşteptările din sondajul Reuters pentru o scădere la 54,5, iar noul indice al afacerilor a crescut la un maxim de un an de 55,8 de la 54,2.

Cu toate acestea, PMI de producţie a scăzut de la 47,3 la 45,5, cel mai redus nivel de când pandemia de coronavirus şi-a consolidat impactul asupra lumii, în urmă cu trei ani.

”PMI aruncă o lumină pozitivă asupra performanţei economice din zona euro, deoarece o creştere a activităţii în sectorul serviciilor stimulează creşterea”, a declarat Bert Colijn, economist senior în zona euro la ING, menţionând că slăbiciunea producţiei rămâne o preocupare.

SEMNALE MIXTE

Cel puţin în Statele Unite ale Americii, aşa-numitele date hard prezintă din ce în ce mai mult o imagine mai întunecată. Piaţa muncii se răceşte, vânzările cu amănuntul sunt în scădere, iar producţia este în scădere, ceea ce a determinat majoritatea economiştilor să prognozeze o recesiune din a doua jumătate a anului.

Băncile au înăsprit creditarea, ceea ce ar putea face ca finanţările să fie mai puţin accesibile pentru gospodării şi întreprinderile mici.

Rezerva Federală americană rămâne însă pregătită să majoreze ratele dobânzilor la reuniunea sa din 2-3 mai, dar datele cheie de acum până atunci, în special un sondaj al ofiţerilor de creditare bancare, pot determina modul în care factorii de decizie ponderează riscurile cu care se confruntă economia şi dacă trebuie să întrerupă creşterile.

Atât Fed, cât şi Banca Centrală Europeană încearcă să ajungă la inflaţie aproape de ţinta lor de 2%. De asemenea, performanţa puternică a serviciilor din zona euro ar putea însemna că presiunile salariale continuă în regiune, complicând eforturile BCE de a domoli inflaţia, au observat unii economişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.