Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 150 de rețineri și arestări: acțiuni de amploare ale Internelor au vizat grupările de crimă organizată

Pressalert.ro
Mascati

Poliţiştii au desfăşurat, în intervalul 14-20 august, 37 de acţiuni operative de amploare, fiind realizate 196 de descinderi la persoane despre care existau informaţii că sunt implicate în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii grave şi organizate. În urma acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 149 de persoane: 53 au fost arestate preventiv, 56 au fost reținute, iar față de 40 s-a luat măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Astăzi, 21 august, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă la sediul MAI. Redăm mai jos textul integral al declarației:

Vă mulțumim pentru prezența la această declarație de presă referitoare la acțiunile și măsurile luate de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea și combaterea infracționalității și pentru protejarea vieții, integrității și a sănătății cetățenilor.

Având în vedere că una dintre atribuțiile MAI este oprirea fenomenului de furt din patrimoniul național, ministrul Ion Marcel VELA a dispus intensificarea controalelor și a misiunilor în teren la nivel național pentru protejarea fondului forestier prin prevenirea și combaterea faptelor ilicite din domeniul silvic.

De altfel, în actualul program de guvernare protejarea fondului forestier este cea mai importantă prioritate în materie de politică de mediu.

Ieri, la nivel național, efectivele Poliției, Jandarmeriei și ale Poliției de Frontieră au derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

În colaborare cu specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, angajații Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat verificări a circulației materialului lemnos în peste 1.500 de filtre rutiere și 380 de activități specifice de control pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos.

Au fost constatate 51 de infracțiuni și au fost aplicate 2.910 sancțiuni contravenționale, fiind confiscați peste 2.500 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800 de mii de lei.

Printre acțiuni vă pot da ca exemplu cazul de la Arad, unde polițiștii și jandarmii, în baza sesizării unui lucrător silvic, au identificat două persoane care de la începutul lunii au tăiat ilegal 250 de arbori. Cele două persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

De la începutul anului, angajații MAI au efectuat peste 25.000 de controale pentru verificarea legalității provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Au fost verificate mai mult de 6.700 de exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane.

De asemenea au fost aplicate 8.200 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 13,2 milioane de lei.

Pe linia combaterii infracționalității, inclusiv criminalitatea organizată, în ultima săptămână polițiștii au desfășurat acțiuni de amploare în dosare penale vizând săvârșirea de fapte grave, precum constituirea unui grup infracțional, trafic de droguri și introducere în țară de droguri de risc și de mare risc, contrabandă, înșelăciune sau producere și comercializare de produse contrafăcute de curăţenie, igienă şi alcool sanitar, care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Astfel, în intervalul 14-20 august au fost organizate 37 de acțiuni operative de amploare, fiind realizate 196 de descinderi la persoane despre care existau informații că sunt implicate în comiterea de infracțiuni din sfera criminalității grave și organizate:

– în domeniul criminalității organizate, printre faptele cercetate fiind traficul de droguri și traficul de persoane, au avut loc 15 acțiuni cu 89 de descinderi și s-au pus în aplicare 92 de mandate de aducere;

– în domeniul criminalității economico – financiare, faptele cercetate fiind de evaziune fiscală, contrabandă cu țigări, achiziții publice ilegale sau spălarea banilor, polițiștii au participat la 6 acțiuni cu 39 de descinderi și au pus în aplicare 15 mandate de aducere;

– în dosare privind infracțiuni de natură judiciară au avut loc 14 acțiuni cu 48 de descinderi și s-au pus în aplicare 71 de mandate de aducere, iar în dosare privind infracțiuni la regimul armelor și munițiilor au fost organizate două acțiuni cu 20 descinderi.

În urma acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 149 de persoane: 53 au fost arestate preventiv, 56 au fost reținute, iar față de 40 s-a luat măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Chiar în această dimineață, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au demarat o acțiune amplă într-un dosar penal privind comercializarea, în mod ilegal, a unor substanțe foarte toxice și periculoase pentru sănătatea umană. În cadrul acțiunii au loc 18 percheziţii la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale, în judeţele Buzău, Gorj, Sibiu şi Vâlcea.

Societățile comerciale respective susțineau că produsele puse în vânzare pot fi folosite pentru combaterea dăunătorilor, dar de fapt, ele nu pot fi comercializate către publicul larg, deoarece conțin un anticoagulant periculos, „difenacu”, a cărui aplicare este interzisă pe plante sau pe sol.

În ultimele șapte zile, polițiștii și jandarmii au constatat aproximativ 67 de mii de contravenții, aplicând amenzi în valoare de peste 25,8 milioane de lei. În plus, au confiscat bunuri în valoare de 1,7 milioane de lei.

De asemenea, au prins în flagrant 995 autori de infracțiuni și au depistat 99 de persoane urmărite național sau internațional.

În urma cercetărilor efectuate de către polițiști, în această perioadă, au fost reținute 226 de persoane și arestate 97.

În ultima săptămână, au avut loc, de asemenea, acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță a circulației pe drumurile publice prin depistarea conducătorilor auto care pot reprezenta un pericol din cauza faptului că se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, ori depășesc viteza legală sau conduc mașini cu defecțiuni tehnice grave.

S-a acordat atenție drumurilor aglomerate în această perioadă și cu risc mare de producere de accidente. De asemenea, au fost avute în atenție autovehiculele înmatriculate în alte state pentru a reduce numărul incidentelor rutiere în care sunt implicate astfel de vehicule.

Au fost reținute aproximativ 5.500 de permise de conducere și certificate de înmatriculare și au fost constatate în jur de 800 de infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.