Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 30% din speciile studiate în 'lista roşie' a UICN sunt în pericol

img.theweek.in
extinctie animale

Aproape 30% din speciile studiate în "lista roşie" a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt "ameninţate", potrivit barometrului publicat la Marsilia cu ocazia congresului mondial al organizaţiei.

În total, UICN a studiat 138.374 de specii, din care 38.543 (28%) sunt clasate pe diferite categorii "ameninţate", în timp ce specialiştii avertizează asupra unui colaps continuu al biodiversităţii, unii vorbind despre "a şasea extincţie în masă".

Printre speciile emblematice, dragonii de Komodo, cele mai mari şopârle din lume, au trecut de la statutul "vulnerabil", la "în pericol", scrie Le Figaro.

UICN a avertizat că din cauza schimbării climatice, "creşterea temperaturii şi deci nivelul mării ar trebui să-şi reducă habitatul cu cel puţin 30% în următorii 45 de ani". Şi exemplarele care trăiesc în afara parcului natural ce acoperă o parte din insulele din Indonezia unde sunt prezente, îşi văd habitatul ameninţat de activităţile omului.

Alte victime ale oamenilor, rechinii şi pisicile de mare (care fac parte din aceeaşi familie), o reevaluare generală a situaţiei arătând că 37% se află acum în categoriile ameninţate, faţă de 24% în 2014.

Toate speciile astfel clasate se confruntă cu pescuitul excesiv, 31% cu degradarea sau pierderea habitatului şi 10% cu consecinţe ale schimbărilor climatice, potrivit UICN.

În schimb, UICN s-a arătat încântată de „patru specii de ton pescuit comercial recuperate datorită implementării cotelor regionale”, dezvoltate de organizaţii specifice, potrivit News.ro.

Organizaţia, cunoscută pentru „lista roşie” din 1964, care clasifică acum animalele şi plantele în nouă categorii în funcţie de gradul de ameninţare la care sunt supuse, a creat anul acesta „Statutul verde a speciilor”. Statutul verde trebuie să permită observarea unui potenţial de recuperare al unei specii pe termen scurt şi lung, până la un secol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.