Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 70% din populația ocupată a Republicii Moldova lucrează în sectorul privat, forța de muncă fiind în creștere față de 2022

edway.edu.au
angajati

În trimestrul I din anul curent forța de muncă (populația activă de 15 ani și peste) a Republicii Moldova, care include populația ocupată și șomerii, a constituit 916,1 mii persoane, fiind în creștere cu 7,3% față de trimestrul I 2022 (854,2 mii), conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, transmite Monitorul Fiscal, conform deschide.md.

Astfel, populația ocupată de 15 ani și peste a constituit 865,3 mii persoane, fiind în creștere față de trimestrul I 2022 (828,5 mii). Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice rezultă că 18,3% au activat în sectorul agricol și 81,7%, în activitățile non-agricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 15,0%, inclusiv în industria prelucrătoare 12,8%, iar în construcții 6,8%. În sectorul servicii au activat 59,9% din totalul persoanelor ocupate.

În repartizarea după forme de proprietate, 30,9% din populația ocupată a activat în sectorul public și 69,1% - în sectorul privat sau alte forme de proprietate.

Structura populației ocupate după statutul profesional relevă că ponderea cea mai mare revine salariaților (81,6% din total ocupare), urmați de lucrătorii pe cont propriu (14,9%) și lucrătorii familiali neremunerați (3,1%). Marea majoritate a salariaților (88,7%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,4% față de 5,4% în trimestrul I 2022. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (52,4%), construcții (15,4%), comerț (6,7%) și industrie (3,3%).

În sectorul informal au lucrat 14,5% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 20,4% din totalul persoanelor ocupate. În sectorul non-agricol ocuparea informală a constituit 11,3%. Cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile non-agricole este înregistrată în construcții (62,4% din totalul persoanelor ocupate în construcții).

Din totalul salariaților, 6,8% au avut un loc de muncă informal și, în același timp, au primit salariul „în plic”.

Numărul șomerilor în trimestrul I din anul curent a fost de 50,8 mii, fiind mai mare față de nivelul trimestrului I 2022 (25,7 mii).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.