Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 800 de migranţi transferaţi într-o tabără nouă lângă Sarajevo, după închiderea 'Junglei'

migranti america

Autorităţile din Bosnia au închis miercuri tabăra de migranţi improvizată deschisă în iunie lângă Bihac, în apropiere de frontiera cu Croaţia, după ce comunitatea internaţională a denunţat condiţiile de trai deplorabile, a indicat poliţia, citată de AFP, scrie Agerpres.

Tabăra de la Vucjak, instalată pe o fostă groapă de gunoi şi în preajma unor terenuri minate din timpul războiului din Bosnia, era supranumită "Jungla", fiind lipsită de infrastructuri elementare, iar sutele de migranţi adăpostiţi aici trăiau în corturi, fără apă sau electricitate. 

"În total, 770 de persoane au fost transferate către Sarajevo, cu 15 autocare", a precizat pentru France Presse Ale Siljdedic, purtător de cuvânt al poliţiei din cantonul Bihac. 

Acesta a menţionat că serviciile municipale şi Crucea Roşie urmau să demonteze în cursul zilei corturile rămase şi să teraseze terenul.

Citește și: Un naţionalist ucrainean a fost arestat în Rusia pentru presupusă intenţie de plasare a unei bombe la Murmansk

Tabăra de la Vucjak a fost criticată de Bruxelles, care finanţează funcţionarea mai multor centre de migranţi gestionate în Bosnia de Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM). 

La rândul său, comisarul drepturilor omului la Consiliul Europei, bosniaca Dunja Mijatovic, a vizitat săptămâna trecută acest sit, calificându-l drept "o ruşine" pentru Bosnia. 

Sub presiunea internaţională şi a instalării iernii, autorităţile au decis deschiderea unei noi tabere într-o fostă cazarmă în apropiere de Sarajevo, dar mai departe de graniţa cu Croaţia, stat membru al Uniunii Europene. 

Deşi amenajarea noii tabere nu este terminată, jumătate dintre migranţii de la Vucjak au fost transportaţi acolo în cursul nopţii, a indicat o sursă din OIM, potrivit căreia după finalizarea lucrărilor, peste circa două săptămâni, fosta cazarmă va putea găzdui alte câteva sute de migranţi. 

Cealaltă jumătate a migranţilor din Bihac au fost transferaţi la centrul de primire de la Hadzic, tot în preajma capitalei bosniace. 

În majoritate, este vorba de bărbaţi tineri, originari din state asiatice, Africa de nord şi Orientul Mijlociu. 

Potrivit lui Siljdedic, circa 3200 de migranţi trăiesc actualmente în patru tabere gestionate de OIM în cantonul Bihac şi alţi circa 1000 în afara taberelor, în locuinţe private sau imobile abandonate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.