Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape jumătate din exporturile de fructe și legume ale Republicii Moldova pe piața UE au fost livrate pe piața din România

Twitter
frcute legume vara

După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a majorat cota exporturilor fără taxe de fructe și legume pentru fermierii moldoveni.

Astfel, pentru roși cota stabilită a fost de 2.000 de tone și a fost acoperită 100%, struguri 20.000 de tone și a fost acoperită în proporție de 43%, usturoi 220 de tone – acoperită 100%, mere 40.000 de tone – acoperită 77%, prune 15.000 de tone – acoperită 34%, suc de struguri 500 de tone – acoperită 100%, cireșe 1.500 de tone – acoperită 89%, transmite bani.md.

Cele mai multe exporturi de fructe și legume au fost livrate în România – 47,1%, Italia – 13,8% și Germania – 9,1%.

În primul semestru din 2022, valoarea exporturilor în UE a constituit 1,4 miliarde de dolari. Pentru comparație, în CSI au fost livrați 409,9 milioane de dolari.

Cota producției agricole exportate în UE a fost 49,5%, iar producția industrială – 50,5%.

Exporturile Moldovei către ţările UE în 2021 s-au ridicat la 1,9 miliarde dolari americani, demonstrând o creştere constantă şi progresivă.

Aceasta confirmă faptul că Uniunea Europeană este un "partener economic stabil şi previzibil" pentru Republica Moldova. Ideea a fost subliniată de participanţii la întâlnirea de la Euro сoffee, care au discutat despre noile condiţii pentru exporturile moldoveneşti în 2022, transmite Știri.md.

Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului UE "Comunicare strategică şi suport pentru mass-media în Republica Moldova".

Citește și Moldovenii au găsit unde să-și vândă producția de mere: Suntem deschiși să consumăm merele cu gust din Republica Moldova

Invitaţii jurnaliştilor au fost Vasile Plămădeală, consilier pentru afaceri economice al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ilona Gruenewald, ofiţer de program pentru sectorul agricol, dezvoltare rurală şi aprovizionare cu alimente al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Radu Musteaţă, director general al ANSA, Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct.

În cadrul discuţiei, s-a remarcat că în 2021 Moldova a exportat în ţările UE fructe în valoare de 550 de milioane de dolari, adică de 1,7 ori mai mult decât în Federaţia Rusă.

În această vară, când Rusia a impus un embargo asupra exportului de fructe moldoveneşti, ministerul economiei a apelat la Bruxelles cu o solicitare de majorare urgentă a cotelor la furnizarea acestor produse pe piaţa europeană, după ce a primit avizul Comisiei Europene.

Drept urmare, au fost dublate cotele pentru unele tipuri de fructe şi legume, ceea ce le-a permis fermierilor moldoveni să exporte o parte din produsele lor în ţările UE, economisind taxe vamale de peste 6 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.