Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari vor încheia contracte cu Armata din 2017

Mihnea Motoc

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a anunţat miercuri că MApN intenţionează să încheie în 2017 contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari, dintre care circa 2.300 soldaţi şi gradaţi, 400 de subofiţeri şi maiştri militari şi 200 de ofiţeri. "Este vorba de un sistem care presupune o pregătire, o perioadă de formare iniţială de 3-4 luni, o introducere în materie, asta în funcţie de cei care răspund acestei posibilităţi, respectiv dacă au sau nu background în Armată. După aceasta ar urma nişte stagii periodice cu durată mult mai scurtă, 1-2 săptămâni, de reîmprospătare a cunoştinţelor şi de menţinere a nivelului de instrucţie şi, respectiv, plata în toată această perioadă a unui procent, probabil 10% din salariul pe care aceşti rezervişti voluntari îl au", a declarat Motoc cu ocazia prezentării bilanţului pe 2016 al MApN.

El a precizat că respectiva plată de 10% se va face în perioada în care aceşti rezervişti nu participă efectiv la activităţi. "Ce vă pot spune (...) e că ne orientăm cu precădere spre antrenarea unor tineri care nu au formaţie militară anterioară, însă sunt trecuţi printr-un sistem de formare, un sistem de învăţământ de natură să le dea acele cunoştinţe care îi fac mai uşor apţi să opereze cu tehnica de acum, cu conceptele de acum. Deci, vom da prioritate celor mai tineri care nu au făcut stagiul militar", a explicat Mihnea Motoc.

Într-o primă etapă, va fi vorba de un număr total de aproximativ 2.900 de rezervişti, pentru care există acoperire bugetară, după care va trebui văzut care sunt nevoile de completare a rezervei Armatei şi care este reacţia publicului. "Nu cred că există susţinere în acest moment pentru reluarea serviciului militar obligatoriu şi nu se pune problema, dar se resimte, inclusiv din punct de vedere social, nevoia de a pune ceva în loc, iar eu cred că este o formulă destul de suplă pentru a răspunde acestui tip de aşteptări şi nevoilor noastre", a adăugat Motoc, anunţă Agerpres. El a arătat că sunt în curs de finalizare normele metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015 privind statutul rezerviştilor militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.