Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șapte partide au parlamentari deși nu au participat la alegeri

Parlamentul Romaniei
Parlamentul Romaniei

Șapte partide au parlamentari, deși nu au trecut testul electoral din 2020. Astfel, participarea unor astfel de formațiuni la deciziile Parlamentului devine un fenomen al actualei legislaturi.

Este vorba despre aproape 40 de parlamentari care acum sunt membri ai unor partide care fie nu erau înființate la momentul alegerilor parlamentare din 2020, fie au picat la votul electoratului, obținând un rezultat prea mic.

Dintre acestea se remarcă noile formațiuni, precum REPER și Forța Dreptei, care au rupt membri din fostele partide conduse de fondatorii lor. În cazul REPER, partidul fondat de Dacian Cioloș, este vorba despre 11 foști membri ai USR. Demisia lui Cioloș din partid și de la conducerea acestuia a provocat și plecarea parlamentarilor Cosmin-Marian Potera, Dragoş Popescu, Oana-Alexandra Cambera, Cristian-Paul Ichim, Andrei-Răzvan Lupu, Alin-Costel Prunean, Cristina Camelia Rizea, Sas Lóránt-Zoltan, Cătălin Teniță, Daniel-Liviu și Simina-Geanina-Daniela Tulbure.

Mai mulți însă au plecat de la PNL la Forța Dreptei, formațiune fondată de fostul premier și șef liberal Ludovic Orban: Ovidiu-Iosif Florean, Adrian Oros, Violeta Alexandru, Bogdan-Alexandru Bola, Claudiu-Martin Chira, Ionel Dancă, George Ionescu, Alexandru Kocsis-Cristea, Gheorghe Adrian Miuţescu, Ludovic Orban, Gabriel Plăiaşu, Constantin Şovăială, Ion Ștefan și Antonel Tănase. Plecarea celor 14 aleși a dus astfel și la lărgirea Opoziției din Parlament.

AUR, împrăștiat în alte partide cu caracter naționalist

Mulți membri au plecat și din AUR în urma unor conflicte cu șeful formațiunii politice, George Simion, partidul părând a se fărâmița într-o ploaie de alte partide politice cu caracter naționalist. Aici se remarcă în primul rând Diana Șoșoacă, recrutată de S.O.S. România, partid înființat în 2021. După plecarea din AUR, senatoarea a fost și membră a Partidului Neamului Românesc.

Alți patru foști membri AUR s-au alăturat Partidului Alternativa Dreaptă (AD), care și-a testat șansele la alegerile din 2020, însă a obținut un rezultat prea slab, sub pragul necesar de 5% pentru a putea câștiga reprezentanți în Legislativ. Partidul, reprezentat acum în Legislativ de Evdochia Aelenei, Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Daniel-Gheorghe Rusu, a obținut doar 2.233 de voturi pentru Senat și 2.005 la Camera Deputaților.

Un alt fost membru AUR, Mihai Lasca, este acum singurul reprezentant din Parlament al Partidului Patrioții Poporului Român (PPR).

Nu în ultimul rând, este Alianța Pentru Patrie (APP), formațiune fondată de fostul PSD-ist Codrin Ștefănescu în jurul lui Liviu Dragnea. Partidul a ajuns să fie reprezentat în Legislativ de un alt personaj controversat, Francisc Tobă, intrat tot pe listele AUR și care a mai avut un mandat între anii 1992 și 1996, fiind membru al Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR).

Membrii AUR au cerut invalidarea mandatului de deputat al fostului colonel Francisc Tobă, după ce le-a fost semnalat faptul că ar fi fost implicat în reprimarea Revoluţiei. Deputatul a fost exclus și din Comisia pentru apărare după ce a mers într-o vizită oficială la Ambasada Rusiei la Bucureşti, alături de Diana Șoșoacă, fostul membru PSD Dumitru Coarnă și un alt fost membru AUR, pentru a discuta despre necesitatea încheierii unei păci de către Ucraina cu regimul condus de Vladimir Putin.

Alți patru parlamentari afiliați PSD sunt, de fapt, membri ai Partidul Puterii Umaniste (PPUSL), altă formațiune care și-a încercat șansele la alegerile din 2020, dar nu a trecut testul electoral: Steluţa-Gustica Cătăniciu, fostul ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, fiul fostului primar al sectorului 5, Vlad-Piedone Popescu și Ana-Loredana Predescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.