Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ar putea reveni Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale? Răspunsul președintei Maia Sandu

Alexandr Stoianoglo

Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo „nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general”. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova.

Potrivit președintei, constatarea Curții Constituționale „se referă la ceva ce nu mai există”.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol care nu mai există, pentru că înaintea Curții Constituționale s-a pronunțat Comisia de la Veneția și Comisia de la Veneția a zis că acest articol nu era suficient de bun, deci Parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorului general în general și, respectiv, această constatare cumva se referă la ceva ce nu mai există.

Asta nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general și asta nu schimbă planurile noastre, inclusiv condiția Uniunii Europene – un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității”, a declarat Maia Sandu.

R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro – prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat decizia marți, 24 octombrie.

CEDO a constatat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva.

Astfel, CEDO a decis că R. Moldova trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 3 600 de euro, „plus orice sumă care poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral, care urmează să fie convertită în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.