Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită, EAU, Qatar și alte state din Golf îşi exprimă susţinerea unanimă faţă de puterea din Iordania

Middle East Eyes
regele Abdullah al Iordania

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Qatar şi alte state din Golf au adus sprijinul lor unanim Iordaniei, zguduită de sâmbătă de o luptă pentru putere în interiorul familiei regale, transmite AFP.

Fratele vitreg al regelui Abdallah al II-lea al Iordania, prinţul Hamza, a anunţat că a fost 'consemnat la domiciliu' la Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi contra 'securităţii regatului', pe fondul arestării unor apropiaţi ai familiei regale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitura de stat a eșuat în Iordania. Fostul prinț moștenitor, șefi de trib și membri ai serviciilor de informații și securitate au fost arestați (VIDEO)

EAU şi-au afirmat duminică 'solidaritatea totală' cu Iordania, conform agenţiei oficiale WAM. Abu Dhabi şi-a exprimat totodată 'sprijinul deplin faţă de toate măsurile şi deciziile regelui Abdallah al II-lea pentru menţinerea securităţii şi stabilităţii' ţării.

Arabia Saudită reacţionase mai devreme în aceiaşi termeni, palatul regal anunţându-şi pe Twitter 'sprijinul total faţă de regatul haşemit al Iordaniei (...) şi deciziile şi măsurile luate de regele Abdallah al II-lea şi prinţul moştenitor Hussein pentru menţinerea securităţii şi stabilităţii'.

Qatar, Kuweit, Bahrein şi Oman, alţi membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), şi-au exprimat sprijinul în termeni foarte similari.

Citește și: Regina Noor, mama prinţului Hamza, plasat 'în reşedinţă supravegheată', denunţă o 'calomnie'

Statele bogate din Golf sunt parteneri importanţi ai Iordaniei, de care depinde în mare măsură ajutorul internaţional primit de aceasta.

La rândul său, Egiptul şi-a arătat 'solidaritatea totală şi sprijinul faţă de regatul iordanian haşemit reprezentat de majestatea sa, Abdallah al II-lea', a indicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bassem Rady.

'Regele Abdallah al II-lea se bucură de un mare prestigiu pe lângă poporul iordanian, ca şi pe lângă arabi în general', a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, într-o declaraţie de susţinere a regatului iordanian.

Conform agenţiei oficiale iordaniene Petra, autorităţile i-au arestat pe un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, şi un număr neprecizat de alte persoane, din 'raţiuni de securitate'.

Cotidianul american Washington Post a evocat un complot vizând înlăturarea regelui de la putere.

Hamza a fost desemnat prinţ moştenitor atunci când fratele său vitreg Abdallah a devenit rege în 1999. În 2004, acesta l-a deposedat de titlu, atribuindu-i-l fiului său cel mare, Hussein.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.