Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită intenționează să conducă piața mondială a hidrogenului, în valoare de 700 mld. dolari

Operation World
Arabia Saudita

Arabia Saudită construiește o fabrică de 5 miliarde de dolari pentru a produce combustibil verde pentru export și pentru a diminua dependența țării de petrodolari, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax.ro.

În timp ce guvernele și industriile caută alternative mai puțin poluante la hidrocarburi, cel mai mare exportator de țiței din lume nu vrea să cedeze afacerea în creștere a hidrogenului către China, Europa sau Australia și să piardă o sursă de venit. Așadar, construiește o fabrică de 5 miliarde de dolari alimentată în întregime de soare și vânt, care va fi printre cei mai mari producători de hidrogen din lume atunci, când va fi deschisă, în 2025.

Sarcina de a transforma o bugată de deșert de mărimea Belgiei într-o metropolă alimentată cu energie regenerabilă îi revine lui Peter Terium, fostul director executiv al RWE AG, cea mai mare companie de utilități din Germania. Performanța sa va ajuta să stabilească dacă o țară dependentă de petrodolari poate trece în postura unui furnizor de combustibili nepoluanți.

Hidrogenul se transformă dintr-o sursă de energie de nișă într-o mare afacere, doar Uniunea Europeană angajând 500 de miliarde de dolari pentru a-și extinde infrastructura. Există obstacole uriașe în calea transformării gazului într-o parte importantă a tranziției energetice, iar scepticii invocă experiența slabă a Arabiei Saudite de până acum.

Vezi și: O altă CRIZĂ gravă la orizont - Vaccinarea anti-Covid ar putea fi frânată rapid din cauza lipse seringilor

Dar țările se îndreaptă spre o viitoare piață globală, iar experții în hidrogen listează regatul drept de urmărit.

Regatul Unit. găzduiește 10 proiecte de încălzire a clădirilor cu gaz, China folosește autobuze și vehicule comerciale cu pile de combustibil, iar Japonia intenționează să utilizeze gazul în siderurgie.

Acest lucru ar trebui să însemne o mulțime de clienți potențiali pentru uzina numită Helios Green Fuels. Arabia Saudită își propune să devină cel mai mare furnizor de hidrogen din lume - o piață despre care Bloomberg estimează că ar putea valora până la 700 de miliarde de dolari până în 2050.

Hidrogenul verde este produs mai degrabă folosind energie regenerabilă decât combustibili fosili. Costul actual al producerii unui kilogram este puțin sub 5 dolari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.

Arabia Saudită are un avantaj competitiv în lumina soarelui și vântul permanent, precum și al suprafețelor mari de teren neutilizat. Costurile Helios vor fi probabil cele mai scăzute la nivel global și ar putea ajunge la 1,50 dolari pe kilogram până în 2030, potrivit BNEF, mai ieftin decât hidrogenul fabricat din surse neregenerabile astăzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.